Friday, 10 August 2007

Namewee Lupa Daratan

Terkejut bercampur sedih dengan laporan akhbar Harian Metro beberapa hari lepas tentang sorang pelajar Malaysia yang menuntut di Taiwan telah menggunakan kemahiran yang dipelajari untuk membuat klip video lagu negaraku versi rap yg dikenali sbg Negarakuku.

Lagu yg dihasilkan bukan versi baru untuk Negaraku tetapi diselitkan dengan unsur-unsur berbau perkauman. Lebih menyedihkan apabila ramai pulak rakyat Malaysia yang menyokong usaha Namewee yang aku sifatkan sebagai pengkhianat negara. Wahhh.. pengkhianat can-do, gituuuu.

Lagi-lagi menyedihkan, bila aku try search lagu Negaraku di Youtube, yang akan disenaraikan dulu ialah lagu Negarakuku nie. Apa pandangan org luar (alien) bila diorg nak dengar lagu Kebangsaan negara kita, yang diorg akan dengar ialah lagu nie. Tentu diorg tergelak bila dengar part "Rahmat Bahagia, Tuhan kurni akan" yang sepatutnya "Rahmat Bahagia, Tuhan kurniakan"

Ada pulak isu yang kita menyokong Namewee mengatakan kita x perlu hormat Negaraku sebab bukan ciptaan asli negara kita. Tak kira laaaa lagu nie dari Mamula Moon ke... dari Terang Bulan ke... tapi skang dah jadi lagu Negaraku dengan lirik tersendiri, kenalah kita hormat. Tul x?

Apa2 pun, aku sebagai anak jati Perak berbangga dengan lagu Negaraku ni sbb sebelum lagu ni dipilih jadi lagu kebangsaan, dah lama dahhhh jadi lagu Negaraku. X caya? Dengar lagu Negeri Perak kat bawah nie.

Walau di mana kita berada, di Indonesia ke... di Thailand ke... di Cambodia kerrrr... hati sentiasa terkenang Malaysia....Bak kata pepatah "Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Lebih baik di negeri sendiri." Macam Karam Singh Walia laaa pulak. Selamat Hari Kemerdekaan ke-50!

2 comments:

  1. ya betoll...saya sokong!! lagu merdeka x boleh dimain-mainkan

    ReplyDelete
  2. benda lain nak kutuk tak apa... Tapi dah start sindir azan, ni dah kira melampau...

    ReplyDelete