Wednesday, 3 October 2007

Rasa Sayang Malaysia

Aku rasa pelik lak kenapa tiba2 blog ini menerima kunjungan hebat dari PATI (Pendatang Asing Tanpa Izin) dari Indonesia. Dan lagi pelik, diorg dok bising2 pasal isu lagu Rasa Sayang nie yang kononnya dicipta oleh Indonesia.

Inilah klip video yang Indo dok bising-bising mengatakan ni lagu asal diorg.

Ini pula adalah kenyataan dari menteri yang bertanggungjawab. Dipetik dari akhbar Utusan Malaysia (3 Oktober 2007)

 
KUALA LUMPUR 2 Okt. – Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KeKKWa) mahu pemerintah Indonesia mengemukakan bukti bahawa lagu Rasa Sayang yang digunakan oleh Malaysia bagi menarik pelancong ke negara ini merupakan warisan sejati republik itu dan penggunaannya perlu mendapat keizinan terlebih dahulu.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, isu tersebut seharusnya tidak timbul kerana Rasa Sayang merupakan lagu yang dimainkan di nusantara sejak zaman-berzaman.

Katanya, banyak lagi lagu lain yang tidak dapat dibuktikan penciptanya tetapi menjadi penghubung dalam mengukuhkan persaudaraan orang Melayu di rantau ini.

‘‘Lagu-lagu seperti Rasa Sayang, Jauh Di Mata, Burung Pungguk dan Terang Bulan ialah lagu nusantara yang mengikat tali persaudaraan orang zaman dahulu dari kedua-dua negara.

‘‘Sila buktikan ia milik Indonesia sebab sebahagian lagu-lagu ini adalah lagu nenek moyang kita dan kita tidak boleh katakan seseorang itu menciptanya,’’ kata Rais ketika ditemui pemberita pada majlis berbuka puasa anjuran KeKKWa di Masjid Wilayah di sini, malam ini.

Beliau mengulas gesaan ahli-ahli Parlimen Indonesia, antaranya Hakam Naja dari Parti Amanah Nasional yang mahu pemerintah Indonesia menyaman kerajaan Malaysia kerana menggunakan lagu tradisonal Rasa Sayange dalam kempen ‘Malaysia: Truly Asia’ bagi menarik kemasukan pelancong asing.

Priyo Budi Santoso dari Parti Golkar pula mahu Malaysia meminta izin daripada pemerintah Indonesia untuk menggunakan lagu itu dengan mendakwa ia adalah warisan republik itu.

Lagu Rasa Sayange dipercayai berasal dari Maluku, Indonesia dan dinyanyikan sejak beberapa generasi dahulu bagi menyatakan rasa cinta mereka kepada alam sekitar.

Menurut Rais, beliau percaya pemerintah Indonesia tidak akan bertindak terburu-buru untuk menyaman kerajaan Malaysia tanpa sebarang bukti kukuh.

Jelasnya, tindakan tersebut sekiranya diambil hanya akan menjejaskan hubungan persaudaraan yang telah lama terjalin antara rakyat kedua-dua negara.

‘‘Dari segi budaya, saya kira mereka tidak harus ambil jalan tersebut.

‘‘Kita pun boleh katakan sebahagian lagu kita mereka nyanyikan dan terbitkan di sana tanpa apa-apa honorarium kepada penyanyi asal dari negara ini,’’ katanya.
 

Lagu Rasa Sayang ini dipercayai berasal dari Maluku dan bukan terbukti dari sana. Jika terbukti, kemukakanlah sheet music asal lagu ni, bukan buat bising di Shout-Out Box naaaaa....Kita kan satu rumpun, buat per laaa gaduh2. Nanti tsunami lagi, baru tau. Opppssss

89 comments:

  1. Malaysia Pencuri (Thief), lagu milik rakyat Indonesia. Plese Stop Piracy

    ReplyDelete
  2. malasyaaaaaaa cape deeeeeee hauhauhuahua

    ReplyDelete
  3. hmm.. seems like you're proud to be a thief, to pirating our culture, this song is originally from molucca province, it's a folksong, and originally not using a malay languange. you're just replacing it's lyrics. malaysia should be shamed for doing this!
    your uncreativity is world known for sure.
    if u just sing it, maybe it doesn't matter, but u using it a tourism jingle, it's just the same u're saying this song is yours.
    i thought malaysia is a country with dignity, but i guess i was wrong, malaysia is a country who likes to pirating our culture!
    SHAME ON YOU

    ReplyDelete
  4. Malaysia emang betul2 malas...
    buat jingle lagu aja pakai bajak lagu daerah orang lain....bener-bener MALAS..YA..

    ReplyDelete
  5. this song was written by, Katje Hehanusa at 1940. and yes this is one of Indonesian Folksong from indonesian province molucca.
    Malaysia should be ashamed stealing indonesian folksong for their national campaign. it is just proving that malaysia don't have strong culture base. why should we visit malaysia, if malaysia don't have original culture that we can enjoy ? we better visit indonesia which have various magnificent original culture that you malaysian trying to steal one by one.

    ReplyDelete
  6. Where is the owner?hahaha...surprisedd by this morning attack?Here we are...anywhere,saying the truth,let the common malaysian now about their government,please change your habbit,although we're not an angel,but we still know we have to think first before making an action.Watch your Word Malaysian !! and BEHAVE PLEASE to ALL INDONESIAN not INDON

    ReplyDelete
  7. 2 tumbs up for your courage. How dare you all claim others country folks song. Don't you feel shame. You even proud for your country because claimming something that doesn't belong to you. I hope you care to drop your video clip rasa sayang, if you really still have dignity of course.If i were you i will change my citizen. I really will be stressful knowing i'm living in the country with no dignity.

    ReplyDelete
  8. Gue mo usul sama Pemerintah RI buat ngirim laskar FPI ke negeri orang-orang malas MALESIAH! ... Gue rasa tentara MALESIAH! langsung kabur ngumpet semua liat tongkrongan laskar FPI ... Tentara MALESIAH! kagak pernah perang! Diserbu FPI dua menit juga lagsung KO ...

    ReplyDelete
  9. Victim of Police Brutality3 October 2007 at 16:58

    DON'T EVER COME TO MALAYSIA IF YOU DON'T WANT TO GET RAPED OR ABUSED BY THEIR POLICE OFFICERS. TOURISTS ARE THEIR MAIN TARGETS. THEIR HOSPITALITY IS A HOAX. THERE IS NOONE KNOWS ABOUT HOSPITALITY THERE. NEVER COME TO MALAYSIA !! YOU HAVE BEEN WARNED

    ReplyDelete
  10. Hidup Bung Karno....
    Hidup Bumi Pertiwi....
    Hiduplah INDONESIA RAYA

    ReplyDelete
  11. Ah bangsa goblok kayak maleksiak cuma bisa ngabil hak orang aja.. bangsa yang gak punya malu, gak punya budaya, gak punya attitude, miskin kreativitas.....

    maleksiak penuh dengan pencuri, pemerintahnya mengajarkan utk mencuri milik bangsa lain..dan di ikuti dengan tulus oleh rakyatnya yang tolol2.

    ReplyDelete
  12. Rasa sayange rasa sayang sayange, hey nona CURI lagu rasa sayang sayange...

    (Repeat) Check it out, yo, yo, yo.

    I love my country, only when you have a country you have a home
    Only with a home then there will be me, standing here with you
    Loudly singing, don’t be afraid
    Even though I curse all the time...

    etc etc...

    ReplyDelete
  13. Sila buktikan ia milik Indonesia sebab sebahagian lagu-lagu ini adalah lagu nenek moyang kita dan kita tidak boleh katakan seseorang itu menciptanya

    ReplyDelete
  14. THOU SHALT NOT STEAL4 October 2007 at 08:56

    Orang Maluku bukan rumpun Melayu. Jadi jangan pakai alasan "serumpun". Itu hanya berlaku untuk kurang dari setengah Indonesia(barat).
    Saya rasa yang patut dipersalahkan adalah tim advertising dari tourism campaign Malaysia. Mereka seharusnya sudah research tentang asal lagu ini. Atau bahkan mereka memang tahu bahwa ini folksong Indonesia, but the idea was too good to turn down, so they go for it.
    Salah memilih lagu? Ya, bisa dimaklumi. Tapi sampai menjadikannya sebagai campaign bagi tourism Malaysia.... >_<

    ReplyDelete
  15. Kami di Malaysia telah menyanyikan lagu ni sejak zaman berzaman. Indon boleh pulak claim ini lagu dia.... Kalau indon nak claim, kitorg x bising.. Sbb indon boleh claim apa lagi? Diorg x punya apa-apa, negara mundur yang cuma ada lagu saja untuk dibanggakan....Kami di Malaysia punya KLCC (menara berkembar tertinggi di dunia). Indon punya pengemis, yang kini mengemis meminta semula lagunya dipulangkan. Nahhh, ambil laaa kamu punya Rasa Sayang.

    ReplyDelete
  16. Pada suatu masa ada la 3 orang lelaki naik keretapi nak pergi ke utara. Masa tu pulak 2 -3 hari nak raya. So 3 orang ni naik la keretapi . Sorang orang Kedah ,sorang orang arab dan last sekali orang indonesia.

    Semasa dalam gerabak orang arab ni berbual ngan mamat indon ni. Mamat kedah tu senyap jer.Biasa la bulan puasa mana nak cakap bukan-bukan .Sedar- sedar dah masuk waktu berbuka puasa.

    Jadi mamat arab sorang ni bawak bekal kurma .Tapi yang buruk perangai dia ni baru je gigit buah kurma tu sekali dia buang ngan isi-isi,baru je gigit buah kurma tu sekali dia buang ngan isi-isi.
    Jadi mamat indon ni tanya ngan arab tu kenapa anta baru je gigit buah kurma tu sekali dia buang ngan isi-isi.

    Maka jawab si arab ni " Apa ana kisah ni negara ana terlalu banyak buah kurma , sampaikan boleh buat baja ".

    Mat indon ni pun senyap jer. Kemudian mamat indon ni plak,lepas makan biasa la hisap rokok . Dia pun hisap la rokok tu kat pintu gerabak . Si arab pun nak join sekali,biasa la benda baru. Mamat indon ni pun keluarkan rokok gudang garam surya ,baru je sekali hisap dia buang, baru jer cucuh dia buang ,baru jer hisap dia buang ,banyak plak tu.

    Si mamat arab ni tanya " Kenapa anta buang rokok itu ,baru sekali hisap terus buang , baru hisap,terus buang" . Maka jawabnya " Ngak salah bagi saya ,kerana di negara saya terlalu banyak rokok gudang garam surya ,kadang-kadang klcc ngak bisa nampak kerana orang negara saya hisap, ". Muka arab tu merah padam.Tapi dari jauh di perhatikan oleh mamat kedah yang senyap tadi.

    Tiba-tiba keretapi tadi lalu kat sebuah terowong , dalam kegelapan terowong terdengar bunyi gedebuk dan orang meraung . Mereka diam seketika .

    Apabila melepasi terowong , mamat arab tadi hairan kerana di depannya tadi mamat indon dah bertukar dengan mamat kedah.

    Lalu mamat arab tu tanya mamat kedah " di mana orang indonesia tadi " Dengan selamba mamat kedah berkata " Saya sudah tolak dia keluar keretapi , apa nak risau kat malaysia ni banyak lagi mat indon"

    moral of the story: jom ramai2 kita buang indon ke laut

    ReplyDelete
  17. warga MALAS-sya hanya bisa omong doank..
    gak punya seni, pantas Siti Nurhaliza buat video klip di indo, karena warga MALAS-sya gak kreatif, kopiket sejati!!! Go to hell aja deh...


    Indonesia Is My Country, wakakakaaa...

    ReplyDelete
  18. ...Lagu Rasa Sayang ini dipercayai berasal dari Maluku dan bukan terbukti dari sana. Jika terbukti, kemukakanlah sheet music asal lagu ni, bukan buat bising di Shout-Out Box naaaaa....Kita kan satu rumpun, buat per laaa gaduh2. Nanti tsunami lagi, baru tau. Opppssss...

    jangan main-main dengan kata tsunami, kawan...anda jangan berkata anda takkan kena bencana...kalaulah doa orang2 yang anda zalimi dikabulkan Allah...tak setitikpun anda tersisa...

    ReplyDelete
  19. dsfa,e5039845awer besri3405884124w84093q48o423948 bwze0593-45m aer0-w9504p[skt'sr59-35pweokfe-945ipeosfkt3-5ie[ofkdlgjkdpor845 -a0459w3-6 e-0w49560w48 49-5864e-568-4 6-4w95684-=56894=60946 -5 -s5694568se- 6-0568s 0se89e456 bs-ert048 -s6s465w]tert40956ipero a]ertw9e45 nr[tio gsorti956eteg df]g[dir0t-456[rog]df 905

    ReplyDelete
  20. moral of the story: jom ramai2 kita buang indon ke laut...

    luar biasa bejat moral warga malaysia ini...

    ReplyDelete
  21. "being TRULY ASIA, doesn't mean you can STEAL everything in ASIA and claim it as Yours.."

    Malingsia udah jadi bangsa arogan, jadi bangsa yang gak punya jati diri juga

    Malingsia, Trully Pirate
    Dasar Bangsa Maliiiiing!!!!

    ReplyDelete
  22. Nampak sgt indon2 ni bodoh. Pasal lagu pun nak bising satu dunia. Apa, diorg ingat dengan claim lagu tu milik diorg, negara diorg boleh maju macam Malaysia? Bodoh betul indon nie. Sama seperti pemimpinnya bernama bodohyono.nama rasmi negara berpecah belah republik indognesiallllll

    ReplyDelete
  23. Di Malaysia, penuh dengan limpah kurnia dari Allah. Di Indon, penuh dengan bala bencana seperti tsunami, gempa bumi, banjir lumpur dan gunung berapi. Alhamdulillah atas kurniaan Allah kepada Malaysia dan semoga Allah memberi petunjuk kepada Indon Laknatullah. Semoga Indon dilanda lagi tsunami yang lebih dahsyat dari sebelum ini. Aminnnn kan ramai2

    ReplyDelete
  24. KLCC (menara berkembar tertinggi di dunia) , apa ta' salah kau cakap seperti itu , tengok lah ke www.burjdubai.com ,masih bisa cakap klcc tertinggi di dunia , ta' ada lagi yg bisa jadi banggaan malay, negaramu lebih maju karna negaramu lebih licik, picik, ( negara pencuri ) , Kalian pikir lah , kalian renungkan lah. PENCURI, CAPEE DEHH.


    jangan mainkan nama allah untuk kontroversi ini, tunggu saja azab darinya untuk mu Malas-ya

    ReplyDelete
  25. ya jelas lagu itu dicuri malay, karena di Indonesia aja diakui sebagai lagu Maluku

    ga ada orang jawa atau sunda yang ngaku lagu rasa sayange itu berasal dari jawa atau sunda

    jadi walaupun Maluku masuk wilayah Indonesia, tapi semua masih menghormati budaya masing2

    boleh aja Malaysia bilang itu lagu sudah sering dengar sejak kecil, tapi seharusnya seperti kita di Indonesia tetap menghargai bahwa lagu itu berasal dari Maluku

    beres kan...

    ReplyDelete
  26. Gue... Mo apa lu?!!!5 October 2007 at 11:34

    - Tahukah anda, di antara bulu2 ketek Ratu Inggris salah satunya berbendera Malasya...

    - Tahukah anda, anak muda MALASya lebih senang musisi dr Indonesia daripada musisi mereka sendiri. Mereka mengagumi Aril Peterpan, Dewa, Ungu, Acha, Slank, Nidji, Samsons etc... Bahkan anak muda MALASya senang sekali memakai bahasa slang Indonesian dibandung bahasanya sendiri, walaupun terdengar sangat norak dan kampungan gitchuu... Mereka meniru trend dan mode di Indonesia, tidak terkecuali juga sangat senang Film dan Sinetron Indonesia (Malah anggota parlemen-nya sempat geger karena telat hadir untuk sidang soalnya pada nonton dulu sinetron... what a shame!!!)
    Artinya apa?
    1. Orang MALAS-ya lebih menyenangi budaya bangsa lain dibanding budayanya sendiri..
    2. Nasionalisme-nya sangat rendah dan gampang luntur..

    Tapi ada juga yang membanggakan (ehmm..). U know what? Malasya mau nyaingin Spiderman, Superman & Batman, skrg mrk udah bisa bikin superhero KECOA MAN... (norak skallleeee....)
    Sebentar lagi mau keluar Kecoa Man, Lalat Man, Nyamuk Man, Kampret Man Huahahahahahahhaahhaa....

    ReplyDelete
  27. peliknye org indon nie kan? benda2 macam nak nak bising2, no wonder bangsa dorang tak maju. tsunami yg melanda acheh tu pun byk negara tetangga yg bantu, nak harapkan pemerintah indonesia??? mana sumbangan dari seluruh dunia itu?? RASUAH!! kekadang heran nie bila tengok program tv dorang, banyak wang di taja untuk program atau gameshow yg tak berfaedah, kenapa wang itu tak disalurkan kepada mangsa2 tsunami di acheh atau gempabumi di sumatera? kenapa mesti org2 singapura dan malaysia yg bersungguh2 ingin membantu sedangkan org2 indon yg kaya raya berkeliaran di orchard road shopping????? TOLONG JAWAP WAHAI ORG2 INDON???
    dari nash-singapura

    ReplyDelete
  28. Jawab:
    bagaimana dengan Burma??
    sudahkah orang malaysia menyalurkan bantuan?
    atau...apakah sudah terbentuk suatu solidaritas untuk Burma di negara kalian?
    saya malah khawatir,kalian akan mencuri culture negara Myanmar, selagi mereka lengah...
    tentang masalah orang kaya raya,mohon jangan munafik!!!!
    tidak hanya indonesia,seluruh dunia pasti memiliki orang2 yang serupa...
    sekali lagi,
    JANGAN MUNAFIK!!!!
    nobody's perfect,
    no country's perfect,
    no piracy??It's perfect!!!
    culture piracy????Fuck IT!!!!
    what a shame....
    tentang gameshow,
    para "mangsa", tentu perlu hiburan...
    apakah harus selalu larut dalam kesedihan??
    kapan akan maju???

    so,
    please stop PIRACY!!!!
    U IDIOT

    ReplyDelete
  29. Don't forget 'bout this:

    kes polis Malaysia mengganasi jurulatih karate negara Indonesia yang berlaku di Nilai, Negeri Sembilan

    Remember??

    ReplyDelete
  30. alamak si indons nie makin menjadi2 lak!! pitty for u!!u're really defend yr country to the end but those chinese indonesia in spore now (my colleagues) really enjoy themselves here, in fact they wont return to indon since it is full with corruption and begger(according to them)!!

    ReplyDelete
  31. Congratulations to all Indonesian here, you prove to us (Malaysian) that u still got the third class mentality.

    Humans only use about 1/10 of their brain power. With you guys, it could be less.

    Proud to be Malaysian.

    ReplyDelete
  32. Malaysia..... GO TO HELL!!!!

    ReplyDelete
  33. Mengikut undang-undang hak cipta, selepas 25 tahun sesebuah lagu tidak dipatenkan, ia automatik menjadi milik umum dan bebas diguna sesiapa saja

    ReplyDelete
  34. Bacalah pendapat Marina Mahathir, orang Malaysia yang EDUCATED dan SPORTIF.... http://rantingsbymm.blogspot.com/2007/01/exporting-creativity-not-just-labour.html

    ReplyDelete
  35. ckckck....ganyang malaysia ! just remember this statement after read about all you done to us, malaysia.

    poor you...no probs you take this, you take that. after all, are you proud ?!

    ReplyDelete
  36. Indonesian refugee "Pendatang haram" every where in Malaysia. So, what is you proud about ?

    ReplyDelete
  37. Orang indon datang Malaysia banyak jadi perompak .. ceh.

    Apa ra..

    Kamu merompak harta orang malaysia boleh pulak..

    ReplyDelete
  38. orang malay datang ke indon tuk membunuh.. tengok lah kau punya dr azhari..

    do you think its your song? can you explain to us the history of the song?

    as you heard that for us this song originally comes from maluku.

    which part of malaysia is this song come from?

    if you cant explain it.. then you just merely a plagiator.

    ReplyDelete
  39. yg kreatif dong, jgn cuma nyontek & klaim milik orang doang bisa nya...!

    emangnya MalasYa ga punya org2 kreatif ya? kasian banget, negara miskin ide...!

    sori, ini kenyataan!

    Oya satu lagi...
    Jgn suka nyumpah2 & main2 dg bencana di negri kami lah...
    Musibah atu kesenangan, itu ujian!
    Malaysia yg kecil kaya gitu, kl kena tsunami emangnya mo lari kemana kl bukan ke negara tetangga yg diakui sebagai 'saudara' *tapi sering kali ditikam dari belakang...*

    ReplyDelete
  40. Dear all,

    We already have the original copy of the song. This week, Government will held a press conference regarding to this issue.

    To all Indonesia please behave and make this situation as our start to be proud of Indonesian heritage.

    To Malaysian, please take it wise. Your minister couldn't prove the originality of the song itself as well. Furthermore, since Indonesian s are your potential market and contribute on your Tourism, you all should aware that you are hurting Indonesian People.. Who wants to visit your country when they get hurt?

    Regards,
    Indonesian Who Love Peace

    ReplyDelete
  41. Nampaknya usaha Malaysia mempromosikan negara ini sangat-sangat berjaya sehinggakan ada negara yang sudah cemburu...

    Sebelum ni, tak pula jadi isu....

    So, yang bising-bising kerana apa? Jealous???

    Malaysia tak kreatif? Indonesia yg tak kreatif sebab tak tahu nak guna kelebihan diri. Bila orang lain sudah mencuba, baru nak meniru
    Tahniah Malaysia...

    Keep it up!

    ReplyDelete
  42. http://youtube.com/watch?v=gyiBvJtJ5Z4

    coba dilihat lagi melayu malaysia. tak disangka ya. merasa hebat ya. rasis kalian parah! sampe2 indonesia yang sama2 melayu aja diginiin.

    temen gw kuliah disana. semua barang lebih murah di KL daripada JAKARTA. hah maju tuh? living cost lebih rendah. maju? banget ya bokk.

    ReplyDelete
  43. Lu ni begok ya?

    Barang lebih murah lu bilang nggak maju?

    Barang mahal pula lu bilang maju?

    Lu ni nggak ada ilmu apa? Udahlah begok tapi masih ya mahu berbicara sok pintar lagi!

    Ni lihat ni:

    http://id.wikipedia.org/wiki/Inflasi

    Negara lu yg kaya dengan budaya itu sebenarnya negara INFLASI! Begok lu!

    Ni lihatin mapnya:

    http://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:Inflation_rate_world.PNG

    Lihat negara lu warna apaan? biru? atau kuning? BEGOK SOK PINTAR!

    Ni baca lagi untuk nambahin ilmu yang kering kontang:

    http://www.sabah.org.my/bm/konsumer/panduan_pengguna/inflasi.asp

    Udahlah begok, mahu tunjuk pintar pulak! SENGAL AKU MELAYAN PAK-PAK INDON NI!

    ReplyDelete
  44. kami tidak perlu kamu indon. !!
    artis indon pun ngak malu.. lepas buat album mau promosi ke Malaysia..

    apa !! indon sendiri ngak mampu beli album kamu..

    Pekerja indon pula pemalas lagi kuat menipu. Ramai jugak indon jadi perampok.. kerja mencuri saja indon nih..

    ngak malu kamu indon..goblok.

    indon sialan brengsek..

    ReplyDelete
  45. indon negara miskin
    orang indon ramai yang miskin..

    omong-omong kosong aja kamu nie indon..
    kerana lagu mau kecoh.. apa-apa'an kamu ni indon... ngak malu.

    Go to HELL indon..!!

    ReplyDelete
  46. Saya bukan mau menghina orang miskin..

    Tapi kamu indon bodoh sombong..

    Sialan..indon.

    ReplyDelete
  47. sudahlah jngan bertengkar bentar lg lebaran, sesama muslim jng saling menghujat, kita semua bersaudara...gitu aja kok repot

    ReplyDelete
  48. Perilaku Malaysia yang tidak terpuji seperti inilah yang semakin membuat citra melayu dan Islam semakin buruk ( teruk) bagi dunia barat. Molokan ( artinya : orang2 malaysia yang sombong dan arogan karena tiba-tiba kaya ) senang mengklaim yang bukan haknya tetapi bangga karenanya, padahal harusnya malu dari Indonesia yang adalah saudara tua mereka.

    ReplyDelete
  49. Islam dan Melayu adalah identitas yang sama bagi dunia barat ( Eropa - Amerika ) dan mereka senang melihat permusuhan diantara rumpun itu, jadi dengan adanya pencurian ini ( Lagu itu menggunakan bahasa MALUKU - Red ) maka mereka akan senang mengatakan Malaysia adalah THIEF dan Islam akan jatuh karena 'Molokon' senang piracy maka Islam pun piracy

    ReplyDelete
  50. ramai indon menjadi perampok dan pencuri memalukan Islam di mata dunia terutama bagi negara eropah.

    Sudah pasti indon punyai banyak dosa. pembalasan demi pembalasan di tunjukkan kepada indon seperti Tsunami, gempa bumi dan juga banjir..

    Tapi indon masih sombong dan ngak punyai harga diri..

    ReplyDelete
  51. saya tidak membenci malaysia..saya hanya membenci orang malaysia yang tidak beradab seperti banyak orang malaysia yang comment disini,berkata tidak pantas..Jangan membahas bencana alam dan pemboman,karena DR AZHARI berasal dari MALAYSIA,dan azab Tuhan akan datang kepada engkau yang arogan MALAYSIA,karena engkau membahas bencana alam yang menimpa manusia2 tak berdosa..Dunia pun mengirim simpati dan doa kepada korban bencana alam di Indonesia..Kenapa engkau begitu picik..

    Tapi masih ada rakyat malaysia yang WELL EDUCATED & Fair -> Look at this one..
    http://rantingsbymm.blogspot.com/2007/01/exporting-creativity-not-just-labour.html

    ReplyDelete
  52. ya benar,

    sekarang ini ada lagi satu gunung berapi mengeluarkan gas beracun dan mungkin akan meletus di kepulauan jawa.

    Insaf lah wahai orang indon, kamu punyai banyak dosa...

    ReplyDelete
  53. Malingsia pencuri... malingsia pencuri.. malingsia pencuri... bikin lagu sendiri aja gak bisa, ambil lagu punya orang... ihhh tak tahu maluuu... hiiii maluuuu...
    tak kreatif tak punya harga diri...
    kalo berani kita perang aja!! dasar malingsia negara bencong!!!

    ReplyDelete
  54. Heloww mALingsia...
    p kbr??
    gimana tuh makan hasil curiannya..
    dasar awak tak tahu MaLU ya!!!
    Punya orang dicuri..!!!

    HUHUHU....
    so sad......

    ReplyDelete
  55. Bernie convention: any song when the writer is dead for more than 50 years or unknown writer, its being classified as folk song...it can never be claimed by any nation and therefore, it can used by anyone, any nation without any prior notice, as any way being pleased

    there are oso songs being copied by indonesian singers from malaysian singer P.Ramlee without any prior permission such as Hujan di Tengah Hari, Kata Dari Kalbu, Apabila Kau Tersenyum, Azizah, Tjik Mamat (Che Mamat) and Jalei-Jalei ( Yale-Yale song which was taken from the Berdosa Movie 1951) by indonesian singers sjaugi (Shaugi), Hasnah Tahar and Rien in the early 1980-an

    to all, dont simple called others as thief without making any substantial arguments

    ReplyDelete
  56. there are oso songs being copied by indonesian singers from malaysian singer P.Ramlee without any prior permission such as Hujan di Tengah Hari, Kata Dari Kalbu, Apabila Kau Tersenyum, Azizah, Tjik Mamat (Che Mamat) and Jalei-Jalei ( Yale-Yale song which was taken from the Berdosa Movie 1951) by indonesian singers sjaugi (Shaugi), Hasnah Tahar and Rien in the early 1980-an


    hey, saya bahkan tidak tahu songs yang kamu ceritakan kita kopiket...
    belum pernah dengar yang begituan...dari judunya aja kampungan.

    ReplyDelete
  57. hi malayasia,km emg ngeara brkmbg tp tdk dg prkmbangn lagumu.bktina km msh aj bajak lagu RASA SAYANG'E mlik NKRI dg tjuan mpromosikan negaramu.apa udh g ada lagi pncipta2 lagu hebat di negaramu?.pantes aj lagu malaysia g laku di nagara sndiri.lah won ciptain lagu aj g bs.mkana jgn cm bajak...kmi siap mrajai lagu di negara anda.malaysia is truly copier asia...buabey....

    ReplyDelete
  58. malaksia,. babi...
    maling...

    ReplyDelete
  59. malaysia == maling asia
    babi.....

    ReplyDelete
  60. "Kita kan satu rumpun, buat per laaa gaduh2. Nanti tsunami lagi, baru tau. Opppssss"

    what does this mean ?
    are u happy for this disaster that come upon us ? how if this happened to your country ? will u still able to say "opppsss" ???
    did u really know how many life casualties cost is? then how you may say it as a joke ?
    is this what you called "satu rumpun" ?

    ReplyDelete
  61. MALAYSIA=
    Miskin kreativitas
    Miskin budaya
    Miskin moral

    NEGARA MALING!!!!

    ReplyDelete
  62. Indonesia tanah airku
    Tanah tumpah darahku
    Di sanalah aku berdiri
    Jadi pandu ibuku
    Indonesia kebangsaanku
    Bangsa dan tanah airku
    Marilah kita berseru,
    Indonesia bersatu.

    Hiduplah tanahku hiduplah negeriku
    Bangsaku rakyatku semuanya
    Bangunlah jiwanya bangunlah badannya
    Untuk Indonesia Raya.

    Refrain:
    Indonesia Raya merdeka, merdeka
    Tanahku negeriku yang kucinta
    Indonesia Raya merdeka, merdeka
    Hiduplah Indonesia Raya!

    "kami bangga akan indonesia...hiduplah indonesia raya!!!merdeka!!!mari berperang melawan malaysia!!!"

    ReplyDelete
  63. Jangan ngaku "pintar" wahai malaysia people !!!
    Guru2 kalian itu sebagian besar dari Indonesia juga.
    Alangkah congkak dan SOMBONG nya kalian kalau bilang Indonesia BODOH.
    Kalian pikir siapa yang ngajarin kalian buat baca buku???????
    Ibarat kacang lupa sama kulitnya.
    I am a malay, saya orang melayu dari sumatra. Saya tau sebagian besar kultur kita mirip, tarian, bahasa, adat.
    Tapi saya gak pernah tuh sekasar orang yang ngakunya orang malaysia di blog ini. Lagu asal maluku ya.. dari maluku.. gak pernah di akui dari Sumatra.. bahasa aja beda.
    Soal twin tower ? jangan bangga juga ! jangan2 kalau tak ada pekerja dari Indonesia menara itu gak berdiri.. sebab orang malaysia terlalu sombong dan malas buat ngaduk semen sama nyusun bata buat berdirinya tuh tower.
    I didn't meant to be rude, but you do made me angry a bit.

    ReplyDelete
  64. ya.. indon hanya layak menjadi kuli dan hamba di malaysa...
    Orang malaysia bukan malas kerana kami adalah arkitek dan jurutera untuk merancang pembinaan twin tower. kerja kalian hanyalah untuk ngaduk semen sama nyusun bata buat berdirinya tower itu.Sebab apa? Sebab kalian bodoh...

    ReplyDelete
  65. halo malaysia anjing..
    baca bloh datok mu ini

    ini pengakuan jujur dari bangsa mu sendiri

    anwaribrahimblog.com/2007/10/08/kontroversi-rasa-sayang-dan-hubungan-dengan-indonesia/

    ReplyDelete
  66. Malingsia sucks!!!!14 November 2007 at 16:40

    Open http://www.malingsia.com/

    Sekarang angklung juga mu diklaim?? dasar sialaaaaaan!!!!!!!!!!!!1

    ReplyDelete
  67. rasa sayange rasa sayang sayange, hey malay curi lagu rasa sayang sayange!

    ok, there's batik, then rasa sayange, then reog ponorogo (?!)..who knows what's next? BALI? :)

    ReplyDelete
  68. - Hai MALAS YA (MALAYSIA)..... jangan bangga klo anda punya menara kembar, karena itu juga bukan dana dari pemerintahan anda.....

    - MALAS YA (red. Malaysia ) itu sebenarnya IRI (JEALEOUS) dengan Indonesia.. Karena negara mereka tidak punya propinsi...makanya mereka minta pulau buat suaka warganya...

    - Malaysia juga negara yang di SUAPIN terus oleh negara yang menjajah....

    - Malaysia ga punya Rempah-rempah seperti Indonesia, ga punya hasil pertanian, ga punya suku, ga punya bahasa.....ga punya tenaga kerja, makanya selalu minta TKI...kwakakakakakakakakak.......

    Jadi Siapa yang PENGEMIS dong...

    Indonesia Negara yang mandiri, bersatu dan kuat.

    Cobaan yang datang untuk Indonesia adalah Ujian dari Allah SWT, itu karena ALLAH sayang dengan Indonesia.

    Harusnya Malaysia lebih banyak berdoa, agar rakyat nya bisa mendapatkan anugrah untuk membuat kreasi.
    Bertobat agar negaranya tidak di cap sebagai PENCURI.

    Indonesia bisa bikin Film Bagus, Music Bagus. Dan semuanya adalah karya cipta anak negri Indonesia.

    MALAYSIA Adalah Negara PERSEMAKMURAN yang artinya negara yang dimakmurkan, bukan makmur dari hasil alam Malaysia.

    Kasihan sekali anda Malaysia....

    APA BUDAYA MALAYSIA YANG TERKENAL ?
    JAWABNYA : TIDAK ADA

    MALAYSIA : MAkan LAYaknya manuSIA

    ReplyDelete
  69. hahaha...maling...maling..kalo mentalnya dah maling, mo ngomong apa aja juga maling! kasihan lo ngerasa kaya, tapi miskin etika. pernah angkat senjata utk merdeka? g bgt, cuma bisa ngemis ma inggris. punya pahlawan? g juga, kecuali amo-rela.sejarah apa seh yg mo lo banggain...?? tungku abdurrahman cuma tokoh penjilat asia. abis tuh pantatnya inggris d jilatin, g da sisa tai yg tersisa. dg latar belakang sebegitu hina-dina, gw g yakin lo punya budaya. ngayal lo mo mandiri, lelaki lo banci! cuma anwar ibrahim yg jujur dan punya nyali. pak cik2...g aneh lo banyak ngomong Tuhan, sifat munafik lo d sembunyiin dibalik peci. lo mending bikin nasyid drpd nyolong lagu tetangga. walaupun serumpun, besok2
    izin ya ma saudara tua kalo mo make budaya kita! hehehe...malu2in

    -sebut "indon" depan muka gw, gw kirim lo k neraka paling jahannam!-

    ReplyDelete
  70. DHIKA FROM INDONESIA THE REAL TRULY ASIA7 December 2007 at 16:44

    Have U ever heard about GRAND THEFT AUTO ? then, u need to hear abut the GRAND THEFT MALAYSIA..
    for all MALAY-fuck-SIAN, DO NOT ever legalize PIRACY, especially for COPYING OTHER COUNTRY CULTURE.
    REMEMBER, ALMOST EVERY MELAYU CULTURE IS MADE IN INDONESIA NOT MALAYSIA
    MALAYSIA=THEFT COUNTRY

    UNTUK WARGA MALAYSIA YANG MENGAKU SERUMPUN, SAYA RASA ANDA HARUS MEMILIKI RASA MALU KARENA TELAH MENJADI PENCURI KESENIAN INDONESIA. JIKA ANDA(MALAYSIA) MENANTANG KAMI(INDONESIA) UNTUK MEMBUKTIKAN BAHWA LAGU TERSEBUT MILIK KAMI, MAKA ANDA JUGA HARUS MEMBUKTIKAN ASAL MUASAL LAGU RASA SAYANG..!!!!!!!!!!!!!!
    SAYA ORANG INDONESIA SIAP MATI UNTUK NEGARA SAYA TERCINTA!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  71. indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck
    indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck
    indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck
    indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck
    indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck
    indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck indon suck

    ReplyDelete
  72. PENDATANG TANPA IZIN.. blah la woi
    da la INDON
    BUSUK
    cAm BANGKAI
    wakakakakak

    ReplyDelete
  73. orang indonesia yang bijak24 December 2007 at 09:38

    smuga INDONESIA tenggelam kena tsunami, gempa bumi, gunung berapi dan mati semuanya. iif just for a song the whole country going to make a fuzz about it, lupakan ajalah, patutlah negara tak aman, rakyat negara nya otak singkat, pergilah mati weh semua sekali.

    -rakyat indonesia yang pandai dan lari ke negara lain-

    ReplyDelete
  74. oiiiii~ da la jgn nk ckp nagare org! hoii~ indon tu lgi trok. dala agame nta pgi mne. ciom sane sini. korang x seda diri langsong. bodo je lebeh. ingt korang tu bgos? gado sane sini. mmg ptot pon kne bencane dimane2. jgn nk ckp kteorang (malaysian) neh pencuri. lagu neh bkn hal besar nk dibincangkn. blala wey. shame on your self first. da la ske dtg sni buat mke x mlu. xde passport lak tu. blaaaalaaa weyy~

    ReplyDelete
  75. Indonesia = InDOGsialan (rkyatnya mentality singkat skali..)


    kamo org begokk...!!

    mau perang..!!

    mari sini..!!

    pantang ank melayu dicabar...!!


    kamu semua iri hati,bsuk hati,kaki bsuk dan mulut bsuk..!!

    ngak bisa mlihat ksenangan org lain..!!

    hnya tau utk mngkritik org lain..!!
    tdak pntas dan pintar mnggunakan klebihan kamu..!!


    kamo org begokk bangat..!!
    mentality singkat bangsat..!!

    seharusnya kamu prlu mlihat apa dosa yg kamu tlah lakukan..!!
    sehingge mnerima bncane dan ujian2 dr Nya(maha esa)

    itu sbaiknya drpda mnbincangkn hal lagu ini dan siapa pmiliknya..!!
    ianya hnya membuang masa kalian semua saja..!!

    btul apa yg saya ongmong..??
    pasti ia btul skali..!!


    so..apa yg kamu prlu buat..
    pastinya duduk di "RUMAH ANJING"
    kamu..!!

    Indonesia = inDOGhome = inDOGsialan




    itu yg seharusnya kalian lakukan..!!
    mengerti...!!



    keep it up..!!
    (inDOGsialan)

    ReplyDelete
  76. inDOGnesialan..!!24 December 2007 at 12:11

    Indonesia = InDOGsialan (rkyatnya mentality singkat skali..)


    kamo org begokk...!!

    mau perang..!!

    mari sini..!!

    pantang ank melayu dicabar...!!


    kamu semua iri hati,bsuk hati,kaki bsuk dan mulut bsuk..!!

    ngak bisa mlihat ksenangan org lain..!!

    hnya tau utk mngkritik org lain..!!
    tdak pntas dan pintar mnggunakan klebihan kamu..!!


    kamo org begokk bangat..!!
    mentality singkat bangsat..!!

    seharusnya kamu prlu mlihat apa dosa yg kamu tlah lakukan..!!
    sehingge mnerima bncane dan ujian2 dr Nya(maha esa)

    itu sbaiknya drpda mnbincangkn hal lagu ini dan siapa pmiliknya..!!
    ianya hnya membuang masa kalian semua saja..!!

    btul apa yg saya ongmong..??
    pasti ia btul skali..!!


    so..apa yg kamu prlu buat..
    pastinya duduk di "RUMAH ANJING"
    kamu..!!

    Indonesia = inDOGhome = inDOGsialan




    itu yg seharusnya kalian lakukan..!!
    mengerti...!!



    keep it up..!!
    (inDOGsialan)

    ReplyDelete
  77. bodo punye indo
    pukimak mak ko sume
    pelacur...bodo
    sedo la diri tuh skiet
    da le byk pelarian dtg malaysia
    dok mintak simpati mintak koje
    bwat muke kesian..mcm babi
    tuh pon x kenang budi lg dok kecoh2 pasal lagu ni pon..pundek keledek tui
    haram jadah..dah le masok msia masok haram..kwa mencuri lg..chow kit penoh dgn rakyat indon ja..tahik tui..
    nyemak blah aarrr...bodo dasar x kenang budi orag da kasi keje bisin2 plak..haram tui

    ReplyDelete
  78. hmm..

    rase nk gelak bace komen2 warga indon yg perasan pandai dan bertamadun ni..

    knapa pasal lagu yg tah dtg dr mane tah sape2 yg compose time nk tidokn anak dia dulu2..tetiba 2 negara besar berebut hakcipta?

    Knapa tak bincang benda yg lebih mematangkan dan memberi faedah?

    org indon yg dtg ke malaysia ni patut bersyukur dilayan mcm manusia wlaupn sstengah mereka ni patut di biarkan hanyut d tengah laut je..menyusahkan kerajaan mlsia dengan jenyah yg diorg lakukan kt sini.

    bile time indon dilanda mcm2 bencana pandai pulak mintak bantuan ikhsan serumpun konon..jelik laa weh!malu laaa skit!

    malaysia pencuri?heh...cube pk skali lagi...

    jgn sbb lagu,bangsa sendiri rosak!

    mmg konon indon maju dlm bidang seni..seni musik n seni lakon..

    tapi maju ke kamu(indon) dlm sahsiah manusia dan ketamadunan?
    kemiskinan di merata2..rasuah makanan harian korg..agama bercabang2..masalah sosial,jenyah...itu yg korg nk banggakan?

    tsunami dh pernah melanda..tkkan nk dtg yg lagi besar baru nk buka mata?

    masa tu barula malaysia ni HERO kan?

    heh....

    ReplyDelete
  79. Pasal lagu pon nak kecoh.. cite bawang merah bawang putih tak silap asal dr Malaysia kan? apadaaa

    ReplyDelete
  80. WTF? Juz bcoz of a song this shitty indonesian said we are thief?
    What would they say to their people who come to malaysia to 'work' n break into malaysian's houses n became a robber.. What a bunch of fools they're, the indonesian.. If u r so proud of your country, why don't u juz go back to ur 'beloved' country, and try to find any work, if there's enough work for all of u shitty fools..

    Dun talk bad thing about a country that give bunch of your people money to raise their children..
    crazy fools indonesian!!!!

    ReplyDelete
  81. aduhhh , da laaa tk ya gaduh .
    indon ni pon satu .
    psl lagu pon nk kecohh .
    kalau nk sgt lagu tu amik laaa .
    tk heran pon ! hahaha :)
    and one more thing ,

    kalau igt awak punya country tu maju sgt ,
    knp smpi org indon dtg msia
    dtg utk keje ?
    knp ? kt negara korg da tk de ruangan utk keje ye ? hahahahhahaha . kesian gileeeeeee :D

    hmmmmmmmm , indon ni mmg slalu buat kecooo ah !

    ReplyDelete
  82. kau apa taw indonesia?
    kau datang menumpang,bunuh orang,curi tanah kat malaysia kau tak sedar?
    kau tak reti bersyukur kami menerima korang?
    datang dah la haram,tak taw malu.
    jalan ramai2 bajet jakarta!
    fuckoff u diry wankers indonesian!
    kau nak perang?baik ko gi selamatkan harta benda daripada bencana!
    bodoh!babi!
    artis kau laku sini pown,orang indonesia yang sokong!
    fuck la!
    nilai sivik korang dah la di tahap rendah!
    sial!

    ReplyDelete
  83. omg people this is just a song for heavens sake!! stop bickering and let us both Malaysia and Indonesia enjoy it together!! after all, we both share almost the same cultural background and religion!!

    ReplyDelete
  84. Indonesians

    Why all do u trying to make this a big issue?

    Try to focus on your economic problems. the people in Indonesia is not treated very well by your government. corruption and misuse of power had dominated your government policy.


    Who is the idiot who suggest Military action against Malaysia?
    Dont forget your President Soekarno "Ganyang Malaysia" campaign.. It failed. In the end the "ganyang" was on your Indonesian army. hahaha.. Stupid!

    WE DEMAND THE MALAYSIAN GOVERNMENT TO DEPORT ALL INDONESIAN IMMIGRANT BACK TO THEIR OWN COUNTRY. THEY DID NOT DESERVE TO SHARE THE PEACE AND WEALTH THAT WE HAVE IN MALAYSIA. INDONESIANS ARE UNGRATEFUL.

    remember which country that first lend their help when Indonesia was hit by tsunami. Your Government did not do nothing but BEGGED for help...and making profits from the funds given by other nations.... we never ask anything in return.

    ReplyDelete
  85. inDOGnesialan..!!(indonesia sial)24 December 2007 at 20:24

    indonesian begokk..!!

    indonesia layak duk bwah batu mcm "patrik star fish"..!!

    bdoh thap batu nisan..!!


    fuck indonesia..!!

    jom perang..!!

    bnuh org indon kt m'sia..!!
    cmpak indon dlm laut..!!

    biar kne mkn dngn ikan lumbe2..!!
    hahaha..!!

    ikan jaws..!!

    tmbak kple mat indon & mnah indon..!!

    go to hell indon..

    indonesia = inDOGsia = inDOGsialan

    hahaha..

    bdoh indonesia..!!
    tolol indonesia..!!

    haha..

    ReplyDelete
  86. walaupun aq warga Indo, tp aku mnt kok org Malaysia.
    tapi ga bisa dinafikan dech kalo Ariel peterpan,Dewa,Ungu emang keren gtu.
    so jgn disoal knp Malaysian tu suka dia.
    jang dunk gado2 kayak ini.
    kita sahabat dunk~~

    ReplyDelete
  87. ASU KABEH!!!!

    ReplyDelete
  88. MALAYSIA BRENGSEK!!!!!!!
    KREATIF DONK LO!!!!!!!
    BISA NYA NYOLONG DOANK KEBUDAYAAN NEGARA ORANG!!!!!
    DASAR NEGARA PENCURI!!!!!
    DASAR NEGARA GAK PUNYA BUDAYA!!!!!
    BRENGSEK!!!!

    pemerintah Indonesia harap menindak lanjuti masalah ini lebih serius..!!!!
    untuk menjaga kebudayaan bangsa ini!!!!

    ReplyDelete
  89. Angklung, Batik,keris, lagu daerah Maluku, Reog,...sekarang ande pakai Tari Pendet...
    Nanti apelagi yang akan ande klaim sebagai kebudyaen ande...?
    Kalau hanya ikut mempromosikan budaye kami karena ande merase lebih nyamen menggunaken budaye Kami yang merase satu rumpun Melayu... oke nggak pape... tapi tolong jangen diklaim milik ande... promosiken ga pape... tapi tolong sebutin bahwa itu asal-usulnye atau aslinye adeleh milik Indonesia

    ReplyDelete