Monday, 5 November 2007

Antarabangsa Akui Rasa Sayang Malaysia

Lagu Rasa Sayang merupakan ikon bagi negara Malaysia. Ibarat isi dengan kuku, lagu ini tidak boleh tidak dipisahkan dengan nama Malaysia. Penyanyi dari Hong Kong, Frances Yip turut mengakui bahawa lagu Rasa Sayang adalah lagu rakyat Malaysia. Ini terbukti dalam album Recollecting: The Very Best of Frances Yip yang memuatkan lagu-lagu rakyat pelbagai negara yang dinyanyikan sendiri oleh Frances Yip. Berikut ialah senarai lagu dalam album berkenaan.

Frances Yip mendendangkan lagu Rasa Sayang Eh bagi mewakili lagu rakyat dari Malaysia. Bagi Indonesia pulak, beliau tidak menyanyikan Rasa Sayange, tetapi memilih Bengawan Solo. Ini membuktikan artis antarabangsa turut mengakui bahawa lagu Rasa Sayang adalah lagu rakyat Malaysia. Klik sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang album Frances Yip ini.

Selain itu, laman web Kementerian Luar Negara Thailand bagi segmen ASEAN turut menyenaraikan lagu-lagu berikut di bawah tajuk เพลงของประเทศต่างๆ (phleng khong prathed taang-taang) yang bermaksud Lagu-lagu Semua Negara.

Dalam senarai di atas, laman web ASEAN tersebut turut menyenaraikan Rasa Sayang Eh sebagai lagu Malaysia. Manakala bagi Indonesia dinyatakan Buron Kakatua (Burung Kakak Tua) sebagai lagu negara tersebut. Untuk mendapatkan keterangan lebih lanjut, layari laman web Ministry of Foreign Affairs of Thailand di sini.

Sudah terang lagi bersuluh. Masyarakat antarabangsa sememangnya sejak dari dulu lagi mengakui bahasa lagu Rasa Sayang adalah lagu rakyat Malaysia. Malah lagu tersebut dijadikan ikon yang sinonim dengan negara Malaysia.  Aku hairan, setelah ini semua dibuktikan, Indonesia masih mahu menegakkan benang basah dengan mengatakan lagu Rasa Sayang adalah milik mereka. Diharapkan pendedahan ini akan membuka mata mereka tentang hakikat bahawa lagu Rasa Sayang dikenali di peringkat antarabangsa sebagai lagu Malaysia. Apakah mereka masih tidak cukup dengan adanya Bengawan Solo dan Burung Kakak Tua?

p/s - Aku mencabar pengunjung Indonesia ke sini untuk membuktikan bahawa masyarakat antarabangsa mengakui lagu ini milik Indonesia. Buktikan

22 comments:

  1. ia dong, indon memang bodoh..

    sudah terbukti indon ngak ada moral..
    indon di laknat tuhan..

    ReplyDelete
  2. world is much better without stupid indons..

    all indons please go to hell now..!!

    hopefully you all go to hell when gunung kelud explode..!!

    ReplyDelete
  3. Lagu Burung Kakak Tua tu pun asal lagu Malaysia daa.

    ReplyDelete
  4. 1 lagi yg dimiliki oleh org2 malasya..

    TIDAK SUKA MENGAKUI KENYATAAN !!!

    Wake uppp !!!

    ReplyDelete
  5. Sayangnya tak dapat nak download semua lagu2 tu...

    Untuk saudara AREZEO, Tahniah kerana sanggup memberi sumbang tenaga dan masa demi memperjuangkan maruah Malaysia.

    Teruskan menegakkan kebenaran!

    Jangan Give up!

    Biar Indon akhirnya mengaku yang mereka memang tak pantas ngaku Rasa Sayang sebagai milik mutlak mereka.

    ReplyDelete
  6. Burung kakak tua milik Malaysia..

    lagu "Beat it" michael jackson kalian boleh klaim sebagai lagu rakyat indon..

    ReplyDelete
  7. Orang malay bisa tanya ke pelosok terpencil di Indonesia. Apa tau lagu rasa sayang or apalah lagu yang bangsa kau curi. pasti mereka tau. Sekarang coba kau tanya ke pelosok terpencil negara Kau, apa semua pasti tau.. Memang Malaysia cuma berani di kandang n bisa nya main keroyokan main jiplak. Kau tak sadar, banyak bangsa kau meniru band n meng idool kan bangsa indonesaia. DASAR ASS HOLE

    ReplyDelete
  8. Setidaknya bang Azero dan semoga bangsa Malaysia lainnya mengakui bahwa lagu Burung Kakak Tua adalah lagu Indonesia.Dan tidak ada lagi klaim atas lagu Indonesia, seperti lagu Rasa Sayange.

    Tapi bagaimanapun Wikipedia sebagai wakil dunia di dunia Internet mengakui bahwa lagu tersebut adalah milik Indonesia.

    http://youtube.com/watch?v=hat0sQKQ5yk

    ReplyDelete
  9. http://youtube.com/watch?v=Mpq5HWiaG0w

    http://youtube.com/watch?v=HjMy03xl2lI

    ReplyDelete
  10. "NEGARAKU"

    http://www.youtube.com/watch?v=gGl4vi94GTo

    ReplyDelete
  11. for god sake,
    please stop arguing this fucking SILLY song!
    malaysian, indonesian, i believe we are from the same root, all if that i believe, because of one song, we hav the brotherhood freaking out! be more responsible on ur nations, we are ASEAN should stand together, not fight each other! thanks to the blogger, whoever live in this nations
    come from the same root, now you are acting like a fool each others, remember my words, im freaking hate racism, its a damn fucking thing!

    do i made a clear statement or just a bulshit silly ass?

    ReplyDelete
  12. Kawan sebangsa dan setanah air, slogan GANYANG MALAYSIA sudah didengungkan sejak tahun 60an oleh proklamator kita. Sebagai generasi penerus, mari kita realisasikan sekarang juga.

    We warn you malay.. GANYANG MALAYSIA is our motto now. Let's prepare for WAR you malaysia asshole..!!

    ReplyDelete
  13. To the 2 first 2 anom poster :
    The first one he said :
    "sudah terbukti indon ngak ada moral..
    indon di laknat tuhan.."

    "ia dong, indon memang bodoh.."

    It this how a "orang bermoral" should say, dude?

    And the second Anom is not better :
    "world is much better without stupid indons..

    all indons please go to hell now..!!

    hopefully you all go to hell when gunung kelud explode..!!"

    Think about it again dude.

    Call down a bit you two idiot..

    A people should not forget his past. It's a fact that Indonesia helped Malaysia alot some 30 year before. We can deny Indonesia contribution to Malaysia prosperity right? To judge anything right or wrong, we need evident right? So got any valid document that is stated the song owner? Is this good for us to argue? Think that twice... And to Arezeo : your post to too provoking. Is that good, you think?

    Thanks

    ReplyDelete
  14. Pattimura anak Ambon13 November 2007 at 21:16

    Siapa pula Frances Yip itu? hanya artis lokal Hong kong yang ditugaskan untuk menyanyikan lagu. Produsernya pasti belum ke Maluku sih, begitu juga kementrian Thailand, belum lihat klip Belanda itu kayaknya, main ambil saja pengakuan orang Malaysia.

    Cik, sila lihat rasa sayange di wikipedia internasional disana rasa sayange dikatakan sebagai lagu yang BERASAL dari MALUKU. Jadi lebih internasional mana dibanding dengan Yip dan Thailand.

    Senang hati rasanya petinggi menteri Malaysia mengakui lagu Rasa Sayange dalah lagu Indonesia. Itu baru orang berpendidikan karena mengerti kalau salah ya mengaku salah saja...

    ReplyDelete
  15. jadi gimana cik? kenapa bangsa awak tak bikin sendiri lagu melayu untuk lagu pariwisata?
    lah, gue aja seneng mendengarkan Siti Nurhaliza, lagu Malaysia asli. Jadi tak perlu takut karena lagu Malaysia juga bisa berjaya, tak perlu mengambil dari tetangga serumpun.
    peace.
    (cik, tak perlulah awak tu memprovoke kite ni, menteri awak pun la mengaku salah, kita malah hargai tindakan menteri awak tu, gentleman menteri awak itu cik)

    ReplyDelete
  16. Wahai rakyar malaysia

    jangan kalau ler lagu rasa sayang eh tu. tu kan hadian kerajaan belanda kat dia orang. kau tahu banyak lagi hadiah orang kat orang indon, tapi diaorang ni sembunyikan. malu lah konon....

    kau tahu apa hadiah orang belanda bagi kat orang indon selain dari lagu rasa sayang eh? Aha.... hadiah belanda bagi kat orang indon ialah generasi Lip Lap. ape kebender tu?

    sebenarnya, generasi lip lap ning adalah hadiah dari belanda untuk membuktikan orang indon tak dak teloq. ini berlaku di silungkang, minang (daerah kain tenunan terkenal... rasanyer tenun menenun ning adalah ide orang Maya kat mexico atau orang arab. bila kamu curi ning?)dimana peristiwa ni berlaku semasa orang silungkang kaya melomong emas, maka pihak belanda pun meminta lah cukai. orang indong ning mencabar orang belanda dengan tidak membayar cukai. maka orang belanda pun marah la.....maka orang belanda bagi warning... bayar atau kena serang. taukey lombong buat tak jer...dan mencabar pihak belanda menyerang.ye lah jantan kan.....

    maka pihak belanda menyerang, tahu aper terjadi? si jantan-jantan keparat telah melarikan diri ke hutan-hutan dan bukit. tinggal lah kaum wanita sahaja menjaga kampung halaman. mungkin kaum lelaki indon berfikir mungkin pihak belanda tak kan mengganggu kaum wanita atau kaum lelaki berfikir wanita ning persis WTS (wanita tenaga seks atau wnaita tuna susila - kira-kira sama dengan pelacur tu) atau pun kaum lelaki adalah... ( tak tahu nak label apa....!) apa lagi, askar belanda tutuh lah sampai lahirnya generasi lip lap (like a bastard generation la....)

    dengar cerita, generasi atau orang lip lap ning memang la lawa, tapi berlagak nak mapus. perasan lawa....peristiwa ni berlaku sekitar 1900 -1915. dikenali sebagai pemberotakan silungkan atau juga dikenali perang bajak (atau cukai?).

    sebenarnya cerita ning telah disembunyikan,itu sebabnya fakta yang diperolihi tidak begitu tepat. malah peristiwa ning seolah-0lah tak pa berlaku.

    jadi pengajaran atau moral ning,
    1. jangan jadi tak jantan danbising bukan main lagi tapi habuk tak der
    2.kenapa perjuang lagu rasa sayang eh jer, kan ader lagi hadiah dari belanda untuk kamu
    3. malas lah (opppsss.. betul ker aku generasi malaS)

    LEPAS NING, PULAU MANA KAT INDON MENANAM GANJA DAN SATU KETIKA DAHULU LADANG GANJA TELAH DIBAKAR SEHINGGA SATU PULAU MENJADI HIGH

    ReplyDelete
  17. wikipedia tidak membuktikan apa-apa. Wikipedia boleh diubahsuai oleh mana-mana pihak.

    ReplyDelete
  18. wikipedia memang tidak membuktikan apa-apa...tapi ia punya dewan pengawas untuk mengawasi kebenaran sebuah artikel. Jadi Internasional pun sudah mengakui kalau lagu Rasa Sayange adalah lagu rakyat Maluku...

    Gimana, bisa jelaskan kenapa kami punya rekaman lagu Rasa Sayange yang jauh lebih tua daripada film melayumu itu?...ayo buktikan! kalau arezeo menunjukan film tahun 59 sebagai bukti...kamipun bisa tunjukkan yang jauh lebih tua dari itu...ada yang lebih tua dari itu?
    Menterimu saja sudah mengaku salah...dasar Malaysia bloon, bengak kau...

    ReplyDelete
  19. TO those who waste their time just because this stupid issue

    If you have time to post something like this and all those comments, please use that time to think of something you can do as your contribution to your country, don't spend it by mocking other people country. No matter who we are and where we live, we have so much in common, we breath the same air, see the same sky, walk on the same earth, so why do we have to fight each other?

    Every country have it own weakness and our job is to fixed it, so let's spend our time doing so...

    ReplyDelete
  20. The funny thing is that your atlets singing Burung Kakaktua during SEA GAMES Closing Ceremony in Thailand.

    Oh, may. I wonder why?

    ReplyDelete