Saturday, 12 April 2014

Catatan Perjalanan Songkran Splendours 2008

Sorry kerana lama tak mengupdate blog ini. Ini disebabkan pada minggu lepas, aku dan my SD ke Bangkok, Thailand bagi merasai sendiri sambutan Songkran di sana.
Songkran merupakan sambutan tahun baru bagi negara Thailand dan ia diraikan pada 13 hingga 15 April setiap tahun.
Yang menariknya, perayaan ini dirayakan dengan berpesta air!
Day 1 (12 April 2008)
Seawal jam 6.30 pagi aku dan my SD tiba di airport kerana flight ke Bangkok akan berlepas jam 8.25 pagi. Sebelum berlepas, kitorg bersarapan dulu sebab dah lapar giler.
Gambar di sebelah diambil semasa di Balai Berlepas sementara menunggu dua org lagi member kitorg yg satu flight.
Dan inilah dia member kitorg yang turut sama ke Bangkok, Slash (kiri) dan Benjy.
Bergambar bersama my SD dan Benjy.
8.00 pagi
Kitorg pun menaiki kapal terbang dan dah tak sabar2 lagi untuk ke tiba di Bangkok.
9.30 pagi (waktu Thailand)
Kitorg pun tiba di airport baru di Bangkok iaitu Suvarnabhumi (cara menyebutnya dalam bahasa Thai, Suvarnaphum).
Selepas mengambil bagasi, kitorg pun berpecah. Aku dan my SD memilih untuk ke pusat bandaraya Bangkok dengan menaiki bas. Di balai ketibaan, kitorg menaiki shuttle bus percuma ke Bas Terminal. Dari bas Terminal, kitorg mengambil bas tambang bernombor 551 ke stesen Victory Monument. Tambangnya cuma B35 (RM3.50) seorang.
11.30 pagi
Kitorg pun turun dari bas. Dalam gambar sebelah, di belakang itulah Victory Monument. Dari situ, kitorg berjalan kaki ke stesen BTS (Bangkok Transit System) macam LRT di KL. Kitorg pun mengambil tren ke stesen Sala Daeng untuk ke Silom Rd. Tambangnya B25 (RM2.50) seorang.
12.30 petang
Kitorg check-in di hotel Take A Nap. Yang best nyer, setiap bilik di sini mempunyai temanya yang tersendiri. Kitorg dah awal2 booking online bilik ini bertemakan Grand Palace of Bangkok. Kalau korang nak booking hotel ni, klik sini.
3.30 petang
Lepas mandi dan bersiap2, kitorg pun keluar dari hotel dan lunch di kedai noodle, Nooddi di Silom Rd.
4.00 petang
Kitorg bercadang untuk menghabiskan masa petang di Wat Arun, salah satu tarikan utama di Bangkok. Kitorg mengambil teksi dari Silom Rd ke sana. Dalam perjalanan, kitorg notice diorg ni (org Thai) dah bersiap2 untuk menyambut Songkran. Apa taknyer, diorg membawa pistol air sambil naik tuk-tuk (motorcycle taxi) nie.
4.30 petang
Kitorg pun tiba di Wat Arun (Temple of Dawn).
Tarikan utama Wat Arun ialah bahagian tengah ini yang dipanggil central prang.
Antara statue yang menarik ialah patung garuda ini yang menyokong setiap tingkat yang terdapat di Wat Arun.
Begitulah banyaknya statue yang terdapat di Wat Arun ini. Adakah yang bertopi ini salah satu dari statue tersebut?
Ini pula adalah pemandangan Sungai Chao Phraya dari bahagian atas Wat Arun.
Masa naik memang mudah. Tapi gayat giler masa nak turun nie.
6.15 petang
Kitorg menyeberangi Sungai Chao Phraya ini dan mengambil tuk-tuk untuk ke Khaosan Rd bagi merayakan Songkran's Eve.
Di Bangkok, satu2nya tempat yang merayakan lebih awal Songkran ini ialah di Khaosan Rd.
Pada malam menjelang Songkran, di sini terdapat perang air yang disertai bukan saja oleh rakyat di Bangkok malah pelancong asing. Aku dan my SD tidak melepaskan peluang. Kitorg siap membeli pistol air lagi. My SD pulak lebih suka menyapu kapur cair di muka sesiapa saja dia suka sambil menyebut "Happy Songkran...."
8.30 petang
Kitorg bertolak balik ke hotel dengan menaiki tuk-tuk.
11.45 malam
Malam nie kitorg clubbing di DJ Station dan bersambung di Guys on Display (G.O.D) hingga jam 5.30 pagi.
Day 2 (13 April 2008)
4.00 petang
Disebabkan clubbing nyer pasal, kitorg terbangun lewat. Dan terus bersiap2 untuk ke Chatuchak Weekend Market.
5.00 petang
Kitorg pun tiba di Chatuchak Weekend Market dan terus lunch.
Sungguhpun di Chatuchak ini terdapat lebih daripada 8000 kedai menjual pelbagai jenis barang, namun ia tidak menghalang kitorg untuk terserempak dengan Slash dan Benjy. Hari kedua di Bangkok, baru kitorg dapat berjumpa.
7.00 mlm
Selepas berjalan2 di Chatuchak, kitorg pun balik ke hotel dan bersiap2 pulak untuk berpesta air di Khaosan Rd.
Beginilah pemandangan di Khaosan Rd pada malam tersebut.
Kat sini siap ada dijual air untuk diisi dalam pistol air. Harganya cuma B5 (RM0.50) sekali isi. Yang bestnyer, air yang dijual ni, bukan air paip biasa, tapi air ais yang sejuk giler. Jadi sesiapa yang kena tembak tu, mrasalah kesejukan.
9.00 mlm
Lepas kecut2 jari berperang air, kitorg pun bertolak balik ke hotel dan membersihkan diri.
11.30 mlm
Aku dan my SD berjalan kaki untuk clubbing di DJ Station.
2.30 pagi
Kitorg berjalan kaki pulak untuk ke G.O.D. Dalam perjalanan, kitorg singgah di Nooddi Noodle House untuk berjumpa dengan Datin Viviana, Shah Petanda dan Naomi. Rupa2nya diorg pun ada di Bangkok untuk merayakan Songkran.
3.00 pagi
Lepas bersembang dengan diorg, kitorg pun bergerak ke G.O.D yang terletak betul2 di belakang Noddi tu. Malam tu ramai giler manusia kat sini.
Aku dan my SD di G.O.D.
Slash dan Benjy pun ada.
Dan ini pulak adalah gambar2 patron lain yang sporting abis pagi tu. Yang pasti, no indons here. Aman dunia.
5.30 pagi
Kitorg pun keluar dari G.O.D dan mengucapkan bye-bye kepada Slash dan Benjy kerana keesokan harinya kitorg akan balik ke Malaysia.
Sebelum balik hotel, sempat pulak mamat2 nie menyimbah air kat aku. Subuh2 pun diorg sambut Songkran.
Day 3 (13 April 2008)
Ini adalah hari terakhir kitorg di Bangkok sempena Songkran Splendours 2008. Hari ni jugak kitorg akan balik ke Malaysia.
12.15 petang
Aku dan my SD pun check-out dari hotel Take A Nap. Dan kitorg pun mengambil teksi ke airport Suvarnabhumi.
1.00 petang
Kitorg pun tiba di airport. Tambang teksi cuma B300 (RM30) dari Silom Rd.
My SD beratur untuk check-in.
Flight kitorg berlepas jam 4.40 petang. Kitorg akan balik terus ke Johor Bahru.
Sementara menunggu penerbangan pulang, kitorg pun lunch di sini.
Yummy yummy hotdog nie.
Selepas makan, kitorg berjalan2 di sekitar airport.
Menunggu gate berlepas dibuka.
Yahoo! Dibuka juga akhirnya.
4.10 petang
Kitorg pun menaiki kapal terbang.
Bye-Bye Bangkok.
;
7.50 malam (Waktu Malaysia)
Aku dan my SD selamat mendarat di Senai airport. TQ so much to my SD kerana merealisasikan Songkran Splendours 2008 ini. Semoga kita bersama lagi di Sukothai 2008 pada bulan Mei ini.

15 comments:

  1. ENVY i dinch dapat pergi sebab concert celine dion ditunda ke 13hb ittew...anyway catched my tripp to Indo :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. Abe, Harap maaf, komentar anda terpaksa didelete kerana mengandungi perkataan lucah. Sila semak komentar anda, dan post semula.
    p/s - Perkataan lucah dan kotor tidak dibenarkan.

    ReplyDelete
  4. http://img257.imageshack.us/
    img257/3291/bajumalonsk1.jpg


    "Abe, Harap maaf, komentar anda terpaksa didelete kerana mengandungi perkataan lucah. Sila semak komentar anda, dan post semula.
    p/s - Perkataan lucah dan kotor tidak dibenarkan."


    payah lu . . . gitu aja langsung di delete . . . kan post coment gw lebih sopan dari posting2 fitnah lu . . ;)
    ya ga??

    so gpp, kapan kau lanjutkanke festival erau dibumi melayu indonesia. ;)
    lihat dsini untuk mau tengok even tu. . .
    http://erau.kutaikartanegara.com/

    ReplyDelete
  5. so gpp, kapan kau lanjutkanke festival erau dibumi melayu indonesia. ;)
    lihat dsini untuk mau tengok even tu. . .

    Inilah promosi murahan org indon untuk menarik wisatawan mengunjungi negara mereka sempena VIY2008. Aku tak pernah dengar pun Festival Erau. Lagipun siapa yang nak pegi tgk festival itu, kalau bukan org Indon sendiri. Bukankah target VIY 2008, cuma 7 juta turis ajaaaa? Kalian sendiri lah sambut Festival Erau itu.

    p/s - orang Kutai pun gue tak nggak penah dengar.

    ReplyDelete
  6. hahahha.....

    bener2 seperti tom and jerry kalian berdua ini....dendam kaliiii.....

    damai di bumilah......life is too short man, no fightinglah......toh sama2 makan nasi.....hehehehe.....

    ReplyDelete
  7. Mirch (mm)... concert celine dion itew tentu lagi meriah kan? X per, next year leh kita gi Songkran sama2. Tak pun gi masa Loy Krathong hujung tahun nie. Leh main air gak.

    ReplyDelete
  8. TQ my LV for the smashing songkran!..janganlaa asyik tak larat jerkk!

    ReplyDelete
  9. Sama2 my SD. I promise u, masa Sukhothai 2008, no more tak laratsss. Hehehe

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum,..
    maaf, mungkin coretan saya tidak diundang... tujuan saya memberi komen bukanlah kerana ingin membela si arezeo dan yang pasti saya bukan kumpulan gay (yang anda sangkakan) sepertinya.

    Apa yang menjadi fokus saya antara kalian berdua hanyalah perasaan amarah anda yang terlalu membuak-2 terhadap beliau. Kelihatannya komen anda sempat di delete oleh Arezeo sedangkan didalam postnya sedikit pun tidak menyentuh negara Indonesia. Dia hanya ingin berkongsi pegalamannya di negara gajah putih namun terdapat komen liar memaki hamun tanpa hujung pangkal dan tidak berkaitan dengan apa yang dibentangkan dalam post beliau.

    Jestru itu, apa yang pasti si Arezeo juga manusia seperti anda dan hatinya tersentuh jika negaranya diejek-ejek, diremehkan hatta dihina sedemikian rupa. Saya amat percaya warkah arezeo bukanlah didasari perasaan marah membabi buta namun bertitik tolakkan pembalasan kenyataan di www.malingsia.com, itu sahaja. Jika tidak ada Malingsia.com, saya percaya post-2 beliau yang mengejek dan meremahkan Indonesia tidak bertebaran di blognya.

    Diharap saudara Abe tidak terlalu marah dengan kami. Pihak atasan dan kementerian secara rasmi telah mengeluarkan arahan agar seluruh warga Malaysia terutama media massa jangan sekali-kali menggunakan perkataan Indon untuk menjaga perasaan saudara kami diseberang laut sana.

    Kami cuba sedaya upaya untuk berbaik, mengapa tidak anda. Buanglah yang keruh, ambillah yang jernih. Mengenai penganiayaan para illegal Indonesia, kerajaan Malaysia akan cuba menyeldiki dan memperbaiki kelemahannya sebaik mungkin. Anggota RELA pasti menerima diatas perbuatannya. Namun atas nama manusia yang mempunyai seribu kelemahan, kami memerlukan sedikit masa untuk mengatasi masaalah tersebut.

    Akhir kata, salam sayang saya dari Malaysia untuk seluruh warga Indonesia - Ingatlah.. kami menyayangi anda semua seperti kami menyayangi diri kami sendiri. Didalam dunia dan ditingkat internasional, hanya bangsa Indonesia saudara terdekat kami.... Sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula saudara serumpun. Wasallam.

    ReplyDelete
  11. kepada IRwan

    tak guna berbuat baik dengan INDON ini sbb apa2 jua tindakan baik dari MALAYSIA tetap di balas buruk..
    bak kata..diberi bunga tapi dibalas dengan TAIK...

    ya udah..INDON kan SIALAN dan makan TAIK!

    ps...aku tetap panggil INDON!

    ReplyDelete
  12. pak cik irwan76...

    saya setuju dgn anda.......memang sejuk kalo kita saling bertukar pikiran....bukan saling menghujat dan menghina sesama melayu...yg hanya dibedakan oleh batas administrasi negara.....

    memang tidak ada asap kalo tidak ada api...namun susah kalo mencari apinya dr mana dulu....seperti ayam dan telur kita gak tau mana dulu yg muncul pertama......

    saya juga punya banyak temen dr malaysia waktu di rantau dulu....dan saya selalu pergi bersama-sama ber wisata maupun pergi untuk shalat jum'at, termasuk olah raga bulutangkis rutin tiap minggu...dan saya masih kontak dgn mereka baik yg di KL, penang, maupun johor bahru......our friendship is still ok till now.....

    jadi buat apa toh bergaduh? wasting time kan.......capek juga kalo sering bergaduhkan?

    salam hormat buat anda.....di KL atau dimana ya? sorry, I dont know where u r?

    tabik,

    ReplyDelete
  13. uwaaaaaaaaaa.. pi bkk tah hajakkkkkkkk ..

    hehehe

    ReplyDelete
  14. Ngent0t. b4b1, 4nj1n6. m3m3k, loetoeng ,pejoe, z1na, q0nt0l
    pokoke MALAYSIAL tetep yang ada di atas
    malaysia tukang fitnah, menyebarkan kebohongan dan kelancungan khalayak ramai.

    ReplyDelete
  15. sayang ku arez..wah meriah nyer bercuti bagai di bkk yer..tgu la pic2 maksu palk nanti yer..tahun ni maksu mmg akan jalan2 makan angin hehehehe...suka la tgok pic2 arez.eh arez kenal tak sapa abe tu?

    ReplyDelete