Saturday, 9 February 2008

Blogger Indonesia Malu Mengakui Indon

Salah seorang blogger Indonesia yang kerap berkunjung ke blog ini ialah blogger Pekan Baru On The Net. Menurut blog tersebut, Pekan Baru terletak di kepulauan Riau, Indonesia. Baru2 ini blogger ini memberikan komen bahawa dia merupakan seorang Melayu dari Indonesia. Rujuk komen berikut.

 

Namun, di profile blognya (rujuk gambar berikut), dia sendiri malu mengakui bahawa dia berasal dari Indonesia. Malah berbangga meletakkan lokasi profilenya sebagai di Johor Bahru, Malaysia yang jauh lebih maju dari Pekan Barunya.

 

Blogger tersebut mungkin malu mengakui negara asalnya kerana negara tersebut mengandungi perkataan Indon yang bagi mereka adalah satu penghinaan.

p/s - Aku sendiri pelik, jika perkataan itu hina, kenapa ia dijadikan sebahagian dari nama negara. Hehehehe.

 

29 comments:

  1. Arez, btol la, orang Riau kebanyakannya berketurunan Melayu....dan mereka mempunyai lenggok bahasa dan culture yg hampir sama dgn Melayu Malaysia....Dan PekanBaru adalah bandar yg paling bersih di Indonesia dan penah beebrapa tahun dpt anugerah bandar paling bersih di Indon.....maklumlah bandar orang Melayu.....orang Melayu kan suka kan kebersihan, tidak spt orang jawa, yg pengotor....

    ReplyDelete
  2. anti - india pulau10 February 2008 at 21:12

    mengaku melayu walhal indon!!!ha ha ha ha...Pekanbaru penuh dgn maksiat...eprgi saje ke Pulau Karimun dan pulan batam yg penuh dgn gadis2 pelacur "melayu riau yg sebangsa dgn saudara pekanbaru"...syurga pelacuran utk cina2 borii dari singapura....

    ReplyDelete
  3. Termasuk tukang pejahat kelamin dari Malaysia yang datang ke Karimun, kenape ya, orang Malaysia mau cari pelacur di batam???

    ReplyDelete
  4. kalau dah INDON malu mengaku dari INDONSIAL...itu tandanya INDON mmg BODOH!

    BAJINGAN!

    ReplyDelete
  5. satu lagi menunjukkan keBODOHAN orang INDON yang malu mengaku INDON...
    tengokla location dier...Johor Bahru, Johor Darul Takzim...MALI...
    Alangkah BODOHNYA INDON..

    ReplyDelete
  6. heloo MALON MALON dodol.
    hahaha
    ko tengok lah laman ku ini
    pasti ko akan berbangga hati dengan negara malon ko tu
    wkakakaka

    http://abecyber.blogspot.com
    /2008/02/malon-benua-asia-mana.html

    ReplyDelete
  7. Anak INDONESIA BUKAN MALON...

    BODOH teramat BODOH kamu ini...

    Semua yang kamu beri itu semakin menampakkan KEBODOHAN INDON Sendiri..yer..bangsa KAmu INDON!

    ya udah...INDOH TAMBAH BODOH DAN SIAL!

    ReplyDelete
  8. NGENTOT LU SEMUANYA!!! TAEEEEE!!!

    ReplyDelete
  9. LIHATLA KOMEN INDON yang SUDAH tak ada isu...EMOSI sungguh...

    ya...udah...INDON KAN BODOH!

    ReplyDelete
  10. ternyata orang malay pandai memprovokasi ya dapat ajaran dari mana tuh pasti dari mama inggris ya,g boleh begitu ya masa sama saudara bermusuhan lagian kan orang melayu kan cuma sedikit diseluruh dunia nanti klo berantem terus nanti keturunan melayu punah alias tinggal nama aja loh,trus keenakan dong orang barat n oriental meguasai wilayah yang pernah orang melayu tempati

    ReplyDelete
  11. Ape maksud awaktu dengan Indon??, kata "indon" itu merupakan sebuah kesalahan dalam tata bahasa kerana Indonesia berasal dari Indo + nesia, sudah barang tentu-lah orang indonesia tak suka.

    ditambah lagi bagi negeri jiran penggunaan kata "indon" hanya untuk menghina.
    Untuk Dekan itu karena orang malay ada yang mengancam...

    Untuk Indosial, sebenarnye siape yang bodoh, menghina sedare sendiri itu lebih tak beradab.

    Untuk isi posting ini, saye kenal budak tu, die sekarang sedang belajar di Johor, awak jangan salah sangke, die kawan karib saye.. die orang pintar makenye pemerintah awak merekomendasikan die kuliah tempat awak, pakai otak kalo mau posting, tengok dulu tinggalnye dimane!!

    dan ingat-lah kite berjiran, berbuat baiklah kalau ncek-ncek mengaku pengikut nabi Muhammad tak baek.. sebaiknye tengoklah keadaan nenegri awak tu yang rasial..

    ReplyDelete
  12. racial kami bersebab...bukan seperti kalian indon yg goblok

    ReplyDelete
  13. Untuk isi posting ini, saye kenal budak tu, die sekarang sedang belajar di Johor, awak jangan salah sangke, die kawan karib saye.. die orang pintar makenye pemerintah awak merekomendasikan die kuliah tempat awak, pakai otak kalo mau posting, tengok dulu tinggalnye dimane!!

    _----> KOMEN INDON yang sangat BODOH...kalau dier pintar kenapa dier melalak dalam blog orang malaysia??? dan tak mau mengaku INDON...

    sudahlaa...saya mmg anti-INDON,..sbb INDON bangsa MErusuh..tapi saya masih ada hati mau bayar pembantu rumah saya orang INDON!

    ReplyDelete
  14. eh ... orang jawa tuh bukan pengotor !!!
    otak lo aja kali yang kotor !!!

    enak aja lo ngatain Indonesia bodoh !
    Indonesia tuh masih mending bisa ngerebut kemerdekaannya sendiri !!!
    malaysia ,, kemerdekaan aja di kasih !

    lo mikir donk ! lo pasti marah kan kalo gw ngejelek"in negara atau bangsa lo !sama gw juga pasti marah ! makanya kita itu harus saling menghargai !
    sekarang lo bisa gak ngebuktiin kalo reog ponorogo tuh punya malaysia ????

    setiap negara pasti ada aja kejelekkannya ,, karena gak semua orang itu orang baik ,, pasti ada orang jahat . baik Indonesia maupun Malaysia , pasti ada orang yang baik dan ada juga yang jahat. pas gw ke Malaysia juga gw pernah ditipu sama supir taksi 300 ringgit ! jadi sebelum menghina liat dulu ke negara kita sendiri ,, negara kita udah baik apa belom ???

    YANG JELAS GW BANGGA KALO GW ITU ORANG INDONESIA ! INDONESIA PUNYA BANYAK KEBUDAYAAN YANG BISA DI BANGGAKAN DAN KEKAYAAN ALAM YANG MELIMPAH SERTA WILAYAH YANG LUAS ! DAN GW RASA ORANG INDONESIA KURANG SUKA KALO DIPANGGIL INDON . BUKAN KARENA TIDAK BANGGA TERHADAP INDONESIA , TAPI MEMANG BUKAN ITU SEBUTAN KAMI !!!

    ReplyDelete
  15. EH ORG MALAYSIA NYARI PELACUR DI INDONESIA! LOE TUH YG MAKSIAT! INDOA KAN MISKIN2! AHAHAHHA, MAMPUS LOE SEMUA! GW SANTET MATI LOE SEMUA!

    EH LOE YG INDONSIAL!
    GW SANTET MAMPUS LOE!
    SINI ADU BACOT SAMA GW! BANGSA LOE SEMUA TUH PADA GAK PUNYA LIDAH! NGOMONG AJA KUMUR2!

    ReplyDelete
  16. ORANG INDIA MISKIN2!!!!

    ReplyDelete
  17. sudahlaa...saya mmg anti-INDON,..sbb INDON bangsa MErusuh..tapi saya masih ada hati mau bayar pembantu rumah saya orang INDON!

    -> kalau anda memang orang baik ..
    tidak sepatutnya anda mengungkit-ungkit kebaikan anda ...
    biarlah kebaikan itu hanya ada diantara anda dan tuhan anda ...
    dan biarkan itu menjadi pahala anda ...
    lagipula jika anda memang benar-benar benci pada indonesia lebih baik anda tidak usah punya pembantu orang indonesia saja daripada nanti tanpa anda sengaja anda malah berbuat jahat padanya saking becinya anda pada bangsa saya ...

    tapi menurut saya bahasa indonesia anda termasuk bagus ya ... saya jarang melihat anda memakai bahasa malaysia ... apa anda orang malaysia ???

    ReplyDelete
  18. INDONESIA TANAH AIR BETA
    PUSAKA ABADI NAN JAYA
    INDONESIA SEJAK DULU KALA
    TETAP DI PUJA-PUJA BANGSA
    DI SANA TEMPAT LAHIR BETA
    DIBUAI DI BESARKAN BUNDA
    TEMPAT BERLINDUNG DI HARI TUA
    SAMPAI AKHIR MENUTUP MATA ...

    ReplyDelete
  19. INDONESIA SEKALI MERDEKA TETAP MERDEKA !

    MALAYSIA SEKALI DIJAJAH TETAP DIJAJAH !

    ReplyDelete
  20. Masih bagus INDONESIA ... setidaknya di depan MONAS tidak ada pelacur berkeliaran ...

    tapi di depan PETRONAS ADA PELACUR berkeliaran..

    ReplyDelete
  21. pelacur didepan PETRONAS itu adalah pelacur dari INDONESIAL faham tak??

    Indon datang Malaysia jadi pelacur...

    murah lak tu... rm16 satu malam...

    mauk or ngak mauk??

    ReplyDelete
  22. kalaupun ada yang dari Indonesia ... itu karena ditipu oleh malaysia ,,

    saya pernah mengalami sendiri kejadian penipuan itu ,, dan si penipu menyuruh saya untuk mencari uang dengan cara begitu .. untungnya saya masih punya uang dan kami langsung kembali ke singapore dan pergi ke Indonesia ...

    ReplyDelete
  23. Tapi memang tiada pelacur orang malaysia... semuanya dari indonesia... faham tak?? semua cakap accent indonesia.. faham tak??

    pergilah tengok... nanti dipanggilnya kita mas...

    kerana negara kamu miskin, langsung ditipu untuk jadi pelacur.

    ReplyDelete
  24. indon manusia jahat...!!!

    ReplyDelete
  25. siapa bilang ga ada! gw pernah pake yang malon! murah juga!

    ReplyDelete
  26. Ga rame ini blok suka fitnah paling aslinya malon jg. malon ya malon alias maling malaysia stupid asia pass..
    Tapi gak apa apa abang dah liat berita: -+ 1minggu lalu mentri pelancongan ading malon dah di panggil ke jakarta lalu minta maaf ama indonesia kemaren, jadi dah beres kok.
    Lain kali jangan nakal lagi ya ama abang indonesia. Abang ne dah mampu bikin peralatan militer sendiri (mandiri), beza sama adik yang masih beli perman wan bule (cemen) duduk yang manis ya Cup cup cup...

    ReplyDelete
  27. Dasar malon tukang fitnah

    ReplyDelete
  28. hati2.. indo suka reka cerita.. mcm kes tkw aku. wee~

    ReplyDelete
  29. melayu2 tiko anjing

    ReplyDelete