Thursday, 2 July 2009

Indon Bodo?

Berkali-kali blog ini diserang kerana penggunaan perkataan Indon yang merujuk kepada Indonesia. Mereka menegaskan bahawa Indon perlu diganti dengan Indo saja.

Kenapa? Sebab bagi mereka, Indon adalah perkataan yang hina malah menghinakan.

Di sini aku ingin membawakan satu cerita seorang pelancong yang datang dari negara Bodohesia (negara baru) tiba di lapangan terbang (bandara) negara jirannya. Hehehe.

Kastam:

Kamu dari mana?

Turis:

Saya dari Bodohesia, Pak!

Kastam:

Owh, kamu dari negara Bodoh ya?

Turis:

Bukan Pak, saya dari negara Bodo.

Kastam:

Apa bedanya Bodoh dengan Bodo? Kedua-dua sama hinaaaa.

Turis:

(tergamam!)

Sama aja dengan Indon... Indo atau  Indon sama hina. Kenapa tidak nama negara kalian ditukar jika terhina! Hahaha.

31 comments:

  1. indon oh indon2 July 2009 at 19:06

    kebebasan media yg ekstrem di indon anatara punca sentimen anti-malaysia sengaja diperbesar2kan...melihatkan betapa ceteknya pemikiran orang2 indon...hal2 manohara yg ternyata terlalu peribadi yang tidak ada kena mengena dengan rakyat malaysia, hal blok ambalat yg dicanang2kan, sepatutnya indon menangani hal blok ambalat secara professional dan bermaruah, bawa hal itu seacra bersemuka dgn malaysia...indon terlalu sensitif dan suka mengapi2 kan perkara2 kecil...inilah metaliti orang2 yg ada infiority complex an busuk hati...jangan marah jika orang malaysia melabelkan indon hina, kerana sikap indon itu sendiri...

    ReplyDelete
  2. saya setuju perkataan indon dan indo tu sama.. membawa maksud warganegara Indonesia.

    ReplyDelete
  3. Indonesia itu lebih pantes disebut Indo, jadi orang Indonesia itu lebih seneng disebut Indo dan marah dipanggil Indon.

    Malaysia lebih pantes Malay, mau nggak kalian disebut Mala?? (ato Malas?)

    ReplyDelete
  4. Tapi ternyata indon tetap indon jugak,sbb bangsa indon adalah low class.Anyway ,aku nak explain sikit pasal indon ini.
    1)Kenapa bangsa indon suka merempat di negara malaysia? Kenapa indon tak cukup tanah ker?
    2)Kenapa tukang kebun aku, bangsa indon, ngak mau lagi pulang dinegara asalnya,sehingga dia sangup berkerja, asalkan passportnya dihidupkan ,gajinya kecil.dalam sekitar Rm50 sebulan?
    3)Kenapa aku tanyakan pada tukang kebun aku, dia ngomong indonesial adalah tempat tidak selamat dan suka membunuh sesama sendiri.?

    ReplyDelete
  5. hahaha... die org xg skola mane paham base. wawaw... indogsialahanat...

    ReplyDelete
  6. ko nak ckp malay ke mala ke ape de kesah... hahha sial nye indon

    ReplyDelete
  7. Ha'ah..Indon tetap Indon walaupun dipanggil Indo. Eh! Indo bukanke IndoChina yg lebih dulu bertamadun dari Indon??...

    Zidar, akupun nak buat soklan jugak la. Nak tanya indon ni, sesape orang indon yang bagi jawapan yang memuaskan hati aku..akan aku belanja salah sorang pemenang, dinner kat KL Tower...hu3hu

    KUIZ MENGENALI INDONS
    ---------------------

    1) Kenapa orang Indon di Indonesia tidak suka dipanggil Indon walhal Indon di Malaysia senang dipanggil Indon??..

    2) Kenape orang Indon kalo kita berselisih dengan mereka ketika berjalan di pasar raya, mereka bau busuk??..

    3) Kenape orang Indon suka pakai pencuci muka 'fair&lovely'??.. Selalu aku lihat kalo org Indon pegi beli pencuci muka, mereka akan bertanyakan fa'air ada??...fa'air??...<-- It's FAIR la mangkuk.

    4) Kenape orang lelaki Indon kat Malaysia ni suka angkat kain apabila pulang dari surau sambil menggaru kontolnya??...

    5) Kenape orang Indon kat sini lebih suka melakukan jenayah untuk mendapatkan sesuap nasik sehingga mengancam nyawa warga Malaysia??.. Sila ikuti contoh pekerja Bangla, Myammar, Pakistan, Nepal..dey all langsung x ader melakukan jenayah.

    6) Kenape orang Indon suka membuat bulatan di pasar2 malam kat Malaysia ni sambil bercakap2 dan membuang maser. Nak tunjuk hebat ker??. X malu ker??. Nak tunjuk hebat perlu ke di pasar malam??..

    7) Kenape orang Indon senang ditipu dan dipengaruhi oleh kecantikan??.. Contohnya tertipu dengan Manohara. ( Patut la banyak korupsi kat negara dey all ).

    8) Kenape Manohara konon2 dikatakan kena dera sehingga menaikkan marah penduduk Indon dan sehinggakan Indon ingin melancarkan perang ke atas Malaysia walhal Manohara senang2 aja keluar masuk ke disko2 di Indon dan siap berlakon sinetron lagi??...kenapa Manohara x duduk di rumah sakit bu??..

    9) Kenape perempuan kat sekolah2 di Indon tidak menutup aurat, siap unifom skirt lagi uols..padahal uols mengagung-agungkan Islam??

    10) Kenape Model2 terkenal Indon harapkan muka lawa tapi otak dungu??.. Dey all kat sekolah x belajar yer??..

    Jawab..jgn x jawab. Soklan ku ni mudah aje tapi jawapan yang susah.

    By : AlohaDido

    ReplyDelete
  8. jah
    jah
    jah..

    saya pikir andalah yang kuarng bermartabat..
    liat saja para TKI yang bekerja di (m)alay hampir selalu pulang dengan siksaan..
    apakah anda pikir itu bermoral?
    mungkin saja menurut anda,negara andalah yg hebat,bisa menghasilkan ini itu,,telah melakukan ini itu..
    tp melihat apa yg negara anda lakukan..
    hmm,,lebih rendah drpd hewan

    ReplyDelete
  9. MALAYSIA=MALAS
    MALAYSIA=MALAYING=MELAYU+MALING
    MALAYSIA=MALING

    ReplyDelete
  10. jahh, yg slalu pulang n kene seksa tu yg masuk scara haram dah nama pon anak haram, goblok punya indon.

    ReplyDelete
  11. Gak Luzu....N Norak ...kehabisan ide Ya.... Arez..!! waah... yang kreatif duoooonk...

    ReplyDelete
  12. Gak Luzu...N ...Norak... kehabisan Ide Ya... Arez...

    ReplyDelete
  13. blog disini sungguh mengecewakan dan tak beretika.
    blog ini memancing masyarakat indonesia untuk menghina negerinya sendiri karena memasukan unsur-unsur kejelekan dan kebobrokan indonesia.
    WAHAI PARA MASYARAKAT INDONESIA, JANGAN LAGI KALIAN TERPANCING BLOG INI. BIARKAN MBAK AREZEO BERKOAR2 LAKSANA KACUNG DI UDARA.
    PARA AHLI IT SEINDONESIA, TOLONG BINASAKAN BLOG INI SEBAGAIMANA ALLAH SWT MEMBINASAKAN KAUM TSAMUD.

    ReplyDelete
  14. blog disini sungguh mengecewakan dan tak beretika.
    blog ini memancing masyarakat indonesia untuk menghina negerinya sendiri karena memasukan unsur-unsur kejelekan dan kebobrokan indonesia.
    WAHAI PARA MASYARAKAT INDONESIA, JANGAN LAGI KALIAN TERPANCING BLOG INI. BIARKAN AREZEO BERKOAR2 LAKSANA KACUNG DI UDARA.
    PARA AHLI IT SEINDONESIA, TOLONG BINASAKAN BLOG INI.

    ReplyDelete
  15. Kastam said " Bodoh "
    Turis said " Bodo "
    I said ...both are the same with indon

    ReplyDelete
  16. APALAH nak diperbesarkan ISU ini...kalau dah NAMANYA INDON...mana2 pun TETAP BODOH...tak perlu penjelasan lagi...

    DAHLA INDON BODOH...lepas tuh SIAL pulak...jadilah INDONSIAL yang BODOH..

    jawapan kepada KUIZ :

    satu ajer jawapan INDON BODOH

    ReplyDelete
  17. indon sebenarnya envy ngen malaysia, jadi diorang kutuklah kita.
    dan itulah tindakan loser indon yang hanya mampu banyak cakap(ngomong), komen tapi kerja kosong...

    ReplyDelete
  18. Malingsia = sadar diri kebudayaannya ngga berharga, makanya nyuri kebudayaan indo. coba kalo kebudayaanya bisa dibanggain sama warganya, kayanya ga mungkin nyuri2

    ReplyDelete
  19. Kalian ni.. berbicara asal, jaga hati, dan mulut mu. nnt kau akan menyesal, sekarang atau di kemudian hari.

    ReplyDelete
  20. men anjing lo semua, emang lo ga suka maling apa
    SADAR DIRI DONG NYET

    ReplyDelete
  21. coba jawab pertanyaan saya...
    mau ngapain kapal malaysia masuk ke perairan Indonesia tanpa ijin????
    kalo bukan mau mencuri kekayaan laut Indonesia,,iya kan????

    Temen-temen Indonesia...jangan terpancing emosi liat blog ini..blog ini dibuat oleh orang-orang yang putus asa sama negaranya sendiri...

    ReplyDelete
  22. iya...kenapa TKI yg pulang dr malaysia, selalu dalam keadaan yg mengenaskan????????
    sekolah2 di malaysia gag ngajarin tentang moral ya????

    kalo gitu sekolah aja di Indonesia,,,di Indonesia diajarin kok...

    gak usah malu..datang ajah..mau anak haram, tapi bakal tetep diajarin!!!!

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  24. Kalau mau menghina bangsa lain, lihat bangsa sendiri dulu. Urus bangsa sendiri dulu, perbaiki bangsa sendiri dulu baru urusi bangsa orang lain.

    ReplyDelete
  25. haha..dey all x pikir pulok, TKI yang pulang ke Indon pada musim2 perayaan..mewah bah. Maner ader kena dera..siap pihak kerajaan hantar naik kapal terbang dan kapal lagi. Korang org Indon yg menyalak2 kat dalam blog ni....kalo nk merasa naik kapal terbang atau kapal, datanglah ke Malaysia secara haram yer..sebab Malaysia kan kaya..Malaysia mampu hantor ko naik kapal terbang. Dan bila time perayaan ko tunjukkanlah dirimu yang serupa tembok batu itu supaya kamu dihantar balik ke negeri Indogsialll mu iteww..dengan Kapal terbang atau kapal uolz. Meleps la uolz...

    AlohaDido

    ReplyDelete
  26. Heran yer... senang sgt tgk kesalahan n kekurangan org lain, tp kebaikan dan kemampuan seseorg x pulak kita recognize.

    Bukanke malaysia n indonesia berjiran... baik org m'sia ade lebih ade yg kurang... org indon pon sama... sad to see masing2 cursing each other...

    Org indonesia kdg2 betul ape yg m'sian ni ckp, tp take a good view on it lah, don't get mad at the person who talk, but think what the person is talking about... and act what is necessary to make urself proud..

    As a M'sian, aku rase malu gak tgk my own countrymen cursing jiran2 laguni... korang pandai sgt say it all mcm u r above beyond others, patutnye org yg mcm ni is matured enuff to accept and experienced enuff to intercept/improvise. Kan yg dtg ke m'sia tu rata2 org indon yg xmampu nak survive kat negara sendiri n kurang terdidik, memangla habits diorg mcm tu... ni mcm budak2 sekolah pulak...

    Just a mere thought from a citizen of the earth

    AK
    Sarawak, Malaysia

    ReplyDelete
  27. malay mudh2an sadar ya lo,,

    ReplyDelete
  28. pertanyaan kuizzz

    1. kenapa malaysia merdeka karna mengemis kepada inggris? kenapa ke?

    2. kenapa malaysia suka sekali menyiksa tenaga kerja indonesia? tak punya moral apa malay ni.

    3. kenapa banyak sekali masyarakat malaysia yang menjadi teroris dengan alasan jihad? islam tak pernah mengajarkan membunuh itu jihad. tampak lah tu bodohnya urang malaysia.

    4. salah siapa malaysia tak punya kebudayaan yang bisa dibanggakan? salah ke indonesia? main klaim kebudayaan orang. maling tak tu namanya?


    FAKTA MALAYSIA : BODOH, PENGEMIS, PERAMPOK(MALINGSIA COCOK LAH TU JADI NAME NEGARA KAU), PEMBUNUH(TERORIS).

    ReplyDelete
  29. hayoooo

    bumi hanguskan malaysia,,,

    ReplyDelete
  30. Meh aku jawab kuiz bodoh ko tu

    1)Siape cakap mengemis? Orang indon buta sejarah macam ko je yng ckap mcam tu.Malaysia punya sejarah melawan penjajah yng cukup panjang, budak malaysia 7 tahun pun tahu..Kami akhirnya merdeka dari inggeris secara AMAN, lantak la, apa salahnya cara damai? Korang nak bunuh tak tentu pasal itu masalah ko, otak pengganas

    2)Yang menyeksa tu kasus kecil..MAJORITAS TKI Indon yang kerja di sini senang kerja di Malaysia..Orang goblok kayak loe aja yng percaya apa media lo bilang..Yng kerja pembantu rumah ama gue aja ada 2 TKW, suami paksa pulang Indon juga ga mau, katanya senang kerja sama gw, banyak uang..TKI juga rata2 gw tau pulang Indon kaya raya muka malah tersenyum, sampai sana ga sabar kapan mau pulang Malaysia

    3)Banyak sekali? Coba bilang berapa yng loe tau.Nurdin Top, Azhari, lagi? Siapa? Loe emang goblok skali, TKI di Malaysia malah pampang di koran saban hari, terlibat sama kasus maling, rampok, bunuh, rogol dan sebagainya yang terlalu banyak jika mau dibilang satu persatu... Ada loe liat warga Malaysia bakar bendera Indon karena ini? Ada loe liat warga Malaysia teriak "Ganyang Indonesia" karena ini?

    4)Memang salah loe Indon..Karena loe Reog Ponorogo ada di Malaysia..Orang2 dari Indon(waktu itu Indon belum ada) ratusan tahun yang lalu udah hijrah ke Malaysia mau tetap di sini..Sekarang juga ada ramai skali orang Malaysia keturunan Indon di sini..Di Johor, komunitas Jawa besar sekali, di Negeri Sembilan, komunitas Minangkabau dan mereka semua membawa budaya serta bahasa mereka ke mari termasuk Reog..Siapa yang harus disalahkan? Semuanya salah loe, ngapain loe bawa Reog ke mari?
    Tarian Pendet kamu itu simpan aja, kami tidak pernah claim..Rata rata rakyat Malaysia aja ga pernah denger hal tarian itu..Gw mau loe claim semua TKI di sini, bawa pulang sono..TKI di sini ada berapa juta gw udah lupa, ramai banget..Kalo di Klang, Selangor udah seperti "Little Indon"..Ramai skali warga Indon di sana.Nyari uang di Malaysia, tapi pantas bikin fitnah di Indonesia?

    Udah, jangan terlalu percaya ama media lo yng cuma nyari sensasi..Itu semua fitnah, kalo lo emang bijak guna akal liat hal sebenar..Indon kayak orang AS, prejudis..Masak percaya Islam itu ganas hanya karena media CNN nunjukin Osama bin Laden? Loe juga percaya ama media sepenuhnya

    ReplyDelete