Wednesday, 7 October 2009

UNESCO Iktiraf Hanya "Batik Indonesia" bukannya "Batik"

Pada 2 Oktober 2009, UNESCO telah menambah "Batik Indonesia" ke dalam senarai Warisan Budaya Bernilai. Semenjak tarikh itu, rakyat Indonesia bermegah-megah bahawa negara lain tidak boleh mengklaim batik.

Diingatkan bahawa, perkataan yang digunakan dalam senarai UNESCO ini adalah "Batik Indonesia" dan bukannya perkataan "batik" sahaja.

Ini bermaksud, UNESCO mengiktiraf "Batik Indonesia" sebagai warisan budaya Indonesia dan bukannya batik sebagai warisan budaya Indonesia.

Oleh itu, Malaysia juga boleh memohon agar "Batik Malaysia" turut ditambah ke dalam senarai Warisan Budaya Bernilai tersebut. Ini diakui oleh pakar Warisan Indonesia berikut.

Bagaimanapun, pakar Persatuan Warisan Indonesia, Judi Achjadi berkata, pengiktirafan UNESCO terhadap batik Indonesia tidak bermakna Malaysia yang memiliki tradisi tersendiri dalam membuat batik, tidak mempunyai hak terhadap hasil seni itu, yang telah tersebar di seluruh Asia, Asia Barat dan Afrika. [Sumber]

Wakil UNESCO sendiri mengakui bahawa negara lain termasuk Malaysia juga boleh menggunakan batik.

Pakar budaya UNESCO, Masanori Nagaoka pula berkata, pengiktirafan untuk kain Indonesia itu tidak bermaksud negara lain tidak boleh menuntut hasil seni tersebut, tetapi Indonesia katanya sengaja mencari masalah dengan mengemukakan pencalonan. [Sumber]

Yang pasti, terdaftarnya "Batik Indonesia" ke dalam senarai UNESCO tidak akan melenyapkan Batik Malaysia. Semoga satu hari nanti, kerajaan Malaysia akan mengambil inisiatif memohon agar Batik Malaysia dimasukkan sebagai Warisan Budaya Bernilai UNESCO.

p/s-Batik Indonesia tentulah asli Indonesia, Batik Malaysia pastinya asli Malaysia.

51 comments:

 1. Hahahahaha!!!!!!!!!!!!

  Nasib baik bukan batik sedunia.......

  ReplyDelete
 2. ceh...
  mmg la...dh nme nye batik...stu ASEAN or Asia or dunia ade kot...

  mmg lain la batik indonesia dgn batik malaysia...
  letak 2-2 kt seblh2...mmg nmpk bezanya...

  tu pun nk sorak2...nk jerit2 kt student2 malaysia time 2 oct hari tu...
  name je student u tp perangai x serupa mahasiswa...pikiran sempit...

  ReplyDelete
 3. muhahahhahahah ~

  bongkak sangat ngan batik .. ambekk arr batik korang tu ... i mean "batik indonesia" .. hauhuahua ... hidoop batik malaysia!!!

  ReplyDelete
 4. wahaha indonesia diperbodohkan oleh UNESCO!! diorang ingat apabila dah daftar batik diorang dengan UNESCO , negara lain tak boleh mengeluarkannya tetapi mereka silap kerana UNESCO hanya mengiktiraf batik indonesia bukannya BATIK..

  ReplyDelete
 5. mungkin mahasiswa di indonesia hanya diajar cara2 memegang buluh runcing dan cara2 nak sweeping lantai...

  ReplyDelete
 6. pastikan bahawa 2 perkataan ini membawa maksud berlainan..
  Batik Sedunia dan Batik Indonesia...

  ReplyDelete
 7. Bukti kebodohan indon! Dari dulu dan selamanya...

  ReplyDelete
 8. dah lah Indon.. Batik Malaysia Tetap di Hati.


  RokaPix

  ReplyDelete
 9. ular sawa batik pun indon nak claim dia punya kot sikit lagi.huhuhu

  ReplyDelete
 10. Batik indonesia ialah batik tekap
  tiada seni diperlukan
  Batik Malaysia dilukis(free style)
  kesenian yg tinggi dipelukan.

  ReplyDelete
 11. betul bro, kalo pakai batik indon nih or batik jawa nih aku rasa macam orang bodoh aje!! aku ada koleksi batik Malaysia brand JohnMaster. World tuh!! Batik Jawa? Layak buat lap kaki pintu jamban aje!!

  ReplyDelete
 12. bila terbaca td, rasa nk gelak pun ada, macam2 rasa hahahaha... batik indonesia???? tk tau lah sapa yg perbodohkan sapa... yg pastinya, Batik indonesia dh terkeluar dr kategori "BATIK"..

  p/s: sengaja cari susah atas keegoan sendiri...

  ReplyDelete
 13. arezeo,

  Batik Malaysia memang milik Malaysia. Tak siapa boleh ketepikan unsur keindahan batik Malaysia yang pada pandangan saya lebih cantik dan menarik.

  Selepas ini, harap-harap peniaga batik di Pasar Payang, Pekan Rabu dan Pasar Siti Khadijah akan mewar-warkan batik Malaysia di rak-rak jualan.

  Boikot saja batik Indonesia.

  ReplyDelete
 14. hari ni khamis... ramai pakai batik g ofis..
  tapi aku tengok ramai jugak yg pakai batik indonesia.. mangkuk ayam betui..

  ReplyDelete
 15. Indon Malu sendiri mengenai pengklaiman lagu... Buktinya

  http://www.youtube.com/watch?v=dDm60fePIFU&feature=player_embedded

  p/s: kalau saudara aerezo dapat buat khas thread tentang ni pun bagus.. biar mereka sedar sikit.. siapa yang silap.

  ReplyDelete
 16. Batik Indonesia adalah kebudayaan Bangsa Indonesia yang bermutu....Batik Malaysia adalah kebudayaan yang Paling Tidak Mempunyai seni & Mutu di dunia ini

  ReplyDelete
 17. sakit hati tengok orang malaysia derma tabung gempa.

  ReplyDelete
 18. "avvy ♥王力宏♥任家萱 said...
  Batik Indonesia adalah kebudayaan Bangsa Indonesia yang bermutu....Batik Malaysia adalah kebudayaan yang Paling Tidak Mempunyai seni & Mutu di dunia ini"
  kesian...masih belum dapat terima kenyataan...

  ReplyDelete
 19. org msia kn baik. xper la.. kta baik jer.. biar kan je diorg yg primitif tu.

  ReplyDelete
 20. Savvy, kenapa sih anda bicara kayak anak SD? Masih SD ya?

  ReplyDelete
 21. hahahaha..........
  malaysia ternyata banyak pembencinya di facebook
  good news
  m-@-m-p-u-$

  ReplyDelete
 22. batik indonesia adalah batik yang mempunyai
  kualitas seni yang tinggi
  tidak hanya itu batik indonesia
  tidak hanya ada di jawa saja
  tetapi banyak kerajaan indonesia
  yang lain sejak dulu telah melestarikannya...
  berbeda dengan batik malaysia
  karena saya baru dengar kalau suku melayu
  punya batik karena saya sendiri adalah
  keturunan melayu karena cicit saya adalah
  orang melayu yang berasal dari penang
  dan saya tidak berbohong sedikitpun........

  ReplyDelete
 23. Ternyata kalian smuaa tak PAHAM apa yang tlah d ucapkan UNESCO. Kalian semua BODOH sangadlaa . sudah jelas.jelas UNESCO menyatakan bahwa BATIK itu adalah warisan leluhur INDONESIA . jadi janganlah kalian bangga pulak atas BATIK yang kalian miliki itu . Negara kalian bukanlah negara yang KREATIF . hanya pandai MENJIPLAK . Hasil batik kalian pun JELEK n BURUK sangad tak punya daya jual tinggi dan tak mampu menguasai PASAR BATIK DUNIA . batik malaysia hanya dipandang SEBELAH MATA oleh dunia . hahahahahahaaah .

  ReplyDelete
 24. Bukan Sebelah mata, Dipandang pun kagak pernah !

  ReplyDelete
 25. y iy lah swt(btw gw udh mule bosen lyatin kesewotan si pemilik blog, dia ngerasa klo Indonesia itu ngeklaim smua budaya d dunia[ato mungkin dia orgny sewot gitu? ato mala lbh bodo drpd yg dia ejek), negara gw cma klaim budaya sendiri, g kaya negara lw APA AJA DIBABAT SAMPE ABIZZZ

  ReplyDelete
 26. Korang yang bodoh, sedara serumpun lestarikan budaya, kembangkan budaya, korang tu pun bukan pakai batik sangat, design tak berkembang, jual kat pasar konon dipandang dunia.

  Boleh mampos le kau .

  ReplyDelete
 27. "Hasil batik kalian piun JELEK n BURUK sangad tak punya daya jual tinggi dan tak mampu menguasai PASAR BATIK DUNIA. batik malaysia hanya dipandang SEBELAH MATA oleh dunia"

  aku rasa Batik Malaysia yg masuk "Runway London" masa fasion exihibit ari tu bukan Batik Indonesia. Ttp kalu tak salah aku Batik Indonesia yg dipakai masa peragawan 'Transitif' kat Thailand ari tu...lu pikir ah sendiri siapa yg x diterima dunia ( aku rasa PATI indon pun dibuang negara sendiri sbb tu dok merempat negara orang ^_^ )

  ReplyDelete
 28. Oii bingai,
  batik yang diphotocopy dipanggil batik indonesia tiada nilai seni lansung(hampeh) dari mata org malaysia.
  Pengeluaran OVERLOAD (design hantam saja janji batik)
  Byk kilang screen print dari kilang batik..
  warisan kunun.
  batik indonesia untuk org indonesia(kolot)
  Batik Malaysia tetap dihati.(Batik Tradisi)
  1 Batik Malaysia.

  ReplyDelete
 29. bila usaha Malaysia mempopularkan batik berjaya hingga peringkat dunia, Indonesia mula mengklaim batik adalah miliknya. Kenapa tak klaim batik di Hawaii? mereka pun menggunakan batik juga.

  ReplyDelete
 30. batik indonesia khas untuk tutupi mayat orang mati kerna rona warnanya yang suram dan motif gempa bumi

  ReplyDelete
 31. gue mahasiswa antropologi dr indonesia, gue belajar dan tau apa yang namanya "budaya", kenapa sih lo2 pada ribut soal budaya..semua negara itu ga ada yang bisa mengevolusikan kebudayaan sendiri kecuali 7 peradaban besar awal dunia..kita cuma dapet difusi dari mereka, udah napa sih lo pada ga usah bangga sama budaya hasil kebaikan bangsa lain...tolong dong pada cerdas budaya sedikit...

  ReplyDelete
 32. Bangsa malaysia yang payah, sampai kapanpun malaysia akan payah dengan peikiran sempit seperti ini.

  BATIK. Apakah definisi batik menurut harfiah? Bati berasal dari 2 kata : Amba dan Nitik. 2 kata ini ditemukan pada prasasti searah saat semasa kerajaan mataram kuno yang berarti 'menulis diatas kain lebar' dengan menggunakan canting dan malam.

  Paham tidak. kata BATIK sendiri adalah PURE dari kebudayaan Jawa semenjak ratusan abad silam, yaitu pemerintahan kerajaan budha hindu mataram kuno. Saksikan saja relief dari prasasti serta candi candi di jawa.

  APAKAHA MALAYSIA TAHU KATA BATIK ITU BERASAL DARI MANA? SANGAT LUCU JIKA 'BATIK MALAYSIA' INGIN MENGAJUKAN PENGUKUHAN PADA UNESCO. WONG KATA BATIK SENDIRI TIDAK ORISINIL DARI MALAYSIA.

  Satu hal lagi yang kalian ketahui berbagai macam budaya telah terpengaruh oleh keberagaman budaya batik semenjak era perdagangan SUTERA. Baik itu China, India, bahkan arabian semasa penyebaran agama islam. Bahkan hingga masa kolonia, sehingga jelas dapat kalian saksikan ada 'batik belanda'. bukan bermakna batik asal belanda melainkan baik pada masa kolonial belanda.

  PAHAMKAH MALAYSIA TENTANG BATIK SECARA FILOSOFI DAN HARFIAH. DUNIA SANGAT SELEKTIF DALAM MEWARISKAN BUDAYA.

  BATIK INDONESIA BUKANLAH HANYA BATIK YANG BERASAL DARI JAWA MELAINKAN SMUA RAGAM BUDAYA DARI SABANG HINGGA MERAUKA. ADA BATIK JAMBI, BATIK BALI, BATIK KALIMANTAN, BATIK PAPU MESKIPUN NAMA MEREKA BUKAN BATIK SECARA TERPADU, NAMUN HAL INI TELAH DISATUKAN MEJADI NAMA BATIK INDONESIA SEMENJAK ANJURAN IBU TIN SOEHRTO.


  SEKALI LAGI AKU BERTANYA : PAHAMKAH MALAYSIA TENTANG BATIK TERHADAP ARTU DAN SEJARAH? APAKAH HANYA SEBAGAI KLAIM, ATAU BAHKAN SEMACAM FESYEN SAJA!!!! PAYAH!!!!

  Cek ek lah di google, PERDANA MENTERI KALIAN SAJA MENGAKUI BATIK DARI KELANTAN DAN TREGNGGANU BERASALA DARI MANA????? KALAU TIDA AD APENGARUH JAWA DARIMANA?????

  BISA DISIMPULKAN BAHWA ADALAH MISKIN BUDAYA, TIDAK [UNYA KECERDASAN TERHADAP MENGHARGAI NILAI LUHUR BUDAYA INDONESIA.

  ReplyDelete
 33. thebest-UM-cangive12 October 2009 at 09:33

  kata kata kau itu tak laku di sini wahai indon..

  kau ingat kami nak percaya? mahasiswa indon tu kualiti universiti tak 200 WORLD RANKING UNIVERSITY.

  cerdaskan universiti indon dulu.baru boleh cerdaskan org lain.terima kasih daun keladi.

  ReplyDelete
 34. Orang Msia memang tahu sejarah awal batik Malaysia dari mana. Baca tajuk dahulu sebelum komen. UNESCO iktiraf batik jawa, bukan BATIK. Bermakna, negara2 lain bebas menggunakan dan menghasilkan produk batik.

  ~Lyn

  ReplyDelete
 35. Hai, kamu sebenarnya kurang cerdas kerana tidak memahami tajuk. UNESCO hanya mengiktiraf batik indonesia sebagai warisan Indonesia, bukan batik secara keseluruhannya. Bermakna, Indon hanya boleh klaim "batik indon" sahaja bukannya "batik Msia", meskipun perkataan batik itu berasal dari kata Jawa. Jadi, majukan sahaja batik Indon tanpa perlu risau batik dari negara lain. Andaikata, batik Msia lebih mendapat tempat di pasaran antarabangsa, terima dengan hati yang terbuka. Bukan mempertikaikan asal usulnya. Ingat, budaya kalian juga banyak dipengaruhi budaya India.

  ~ Lyn

  ReplyDelete
 36. Haha...indon TERPERANGKAP dalam kebodohan sendiri. Buka mata tu Indon oii....sebab ko dah patenkan BATIK INDONESIA..haha. So skrg ni segala batik dari indon akan dikenali sebagai batik Indonesia seperti yang diiktiraf. BATIK so universal..so boleh digunakan oleh mana2 negara terutamanya MALAYSIA. BATIK MALAYSIA mmg asal Malaysia.

  Skrg ni..org dah tak pikirkan pasal benda yang dahulu kala itew ( asal batik itu ) pandang ke depan kalau mau berjaya sebab skrg ni orang akan memandang BATIK INDONESIA sebagai batik indon bukanya BATIK seperti yang diiktiraf. BATIK MALAYSIA juga boleh diiktiraf..tunggu aja ya...hahaha. Gelak besar aku!!

  AlohaDido

  ReplyDelete
 37. Kalau macam ni...Teluk Batik kat lumut tu pun kena tuko name lah...sebab telah di 'KLAIM' oleh Indonesia... hehehe...

  ReplyDelete
 38. Ular Sawa Batik pun kena tukar nama jugak...
  kulit dia pun tak leh sama coklat macam batik jawa... betul ke?
  Patutnya ular sawa natik ni pun boleh "klaim"

  ReplyDelete
 39. kesian aku tengok indon haram jadah nie, anak sundal belanda semuanya. ye la korang tgk lahh, bila malaysia busy popularkan batik ke seluruh dunia, dia pon sebuk gak, padahal boleh dikatakan sebilangan besar rakyat indon haram jadah tue pon x ambil peduli pasal batik nie, jgn kan nak pkai batik, nak beli batik pon x de duit. mcm gampang kan? ala semua nie indon anak gampang dengan belanda, time kita sebuk nak promosi kebudayaan kita, dia pon sebuk kate kita klaim, macam siallah!
  padahal indon nie mmg sakit hati tgk malaysia mampu mempromosikan budaya negara berbanding diorang yang x cukup dana.
  kalo perang, mmg aku jerut seko2 indon kat cnie dengan batik diorang, biar mampus!
  ko ingat malaysia nie tunggul kayu?
  miskin mcm negara ko?
  kitorang x de senjata canggih?
  please lahh korang tu bermimpi jer..
  heheh
  ko ingat senag nak kalahkan malaysia?
  kalo malaysia serang jakarta dgn bom nuklear yang kita ada.. mampus semua jawa sundal tue.
  ooo korang x tau ye malaysia ada senjata nuklear?
  hurmm barang baik, mana leh kecoh2..

  ReplyDelete
 40. saya heran yah tengok malaysia ni...
  kata di orang batik malaysia tetap di hati,asal u tau yah batik u tu dari indo juga,jangan bangga terhadap hasil copy batik indo,coba u tnya sama perancang batik malaysia tnya ma di orang batik tu asal nya dari mana yah ??????

  heran sama malaysia ni,yang kata indo bodoh lah,tapi malaysia lah yang bodoh..


  woi,semua..
  tau gak bahwa malaysia meyumbang makanan buat korban gempa ternyata udah kadarluarsa ,sebelumya kami ucapkan trimaksih atas bantuanya,tapi kalau makanan yang udah kadarluarsa kami ucapkan makan aja tu makanan,biar mati rakyat malaysia..


  MALAYSIA SUKA IRI HATI......
  TAK TAU BUDAYA...
  SEMUA BUDAYA INDO NAK DIKLAIM,UDAH DI MARAH BARU MINTA MAAF...
  GAK MALU TU...

  ReplyDelete
 41. malaysia adalah negara yang tidak punya asal-usul yang jelas,......semua pendatang (India, Cina Melayu dll) nonsense kalau punya budaya......Kerajaan saja tidak punya, mana ada peninggalan sejarah (Borobudur, Prambanan, Keraton) Kelantan dll kan kerjaan baru umur 10 tahun....Totally Teruuuuk

  ReplyDelete
 42. Hahaha.. aku gelak bagai nak rak bace komen2 ni. Bagus2.. Indon2 ni memang tak paham sangat term2 legal ni. Batik tu general term for cloth with traditional pattern.. Batik tu terbahagi kepada banyak jenis.. Antaranya Batik JAWA yang Indon dok bangga sangat tu (padahal huduh). So bila UNESCO refer to Batik Jawa, it means, batik JAWA bukan BATIK generally. Tula tak paham ciri2 legal documents.

  ReplyDelete
 43. beginilah negara yang ga punya budaya, semua bisa diatur termasuk mengambil ide budaya negara lain, ngakunya intelektual tp suka jiplak,tapi ya gpp lah, nikmati hasil kreatifitas dari negara indonesia,yg di cemooh di ruang ini, dan silahkan di jiplak jika anda ga punya ide lagi(cth: lagu saykoji). dan silahkan ribut mengenai lagu indonesia yg merajai negara anda. konsumen akan memilih mana yg terbaik untuk didengar. trimakasih.
  silahkan melanjutkan caci makinya buat negara Indonesia. GBU.

  ReplyDelete
 44. HA HA HA HA
  The Malaysian is very funy and stupid.

  UNESCO said is not Batik Indonesia, but UNESCO said that "Batik is a World Herritage that originated from Indonesia".

  Is means Batik Malaysia is originated from Indonesia, Batik is spread to the world from the indonesian javannese, The indonesian javanese is brought the batik culture to malaysia in period Sultan Trengganu leadership.

  SO WILL YOU LEARN HISTORY, MALAYSIAN ??

  Case Studies.
  Kimono is from Japanese, If the japanese ancestor visit Malaysia and spread The Kimono in there.
  Maybe 50 years later,
  their willbe " KIMONO MALAYSIA"

  Malaysia argument =
  1. Malaysia etnic is serumpun with the Jepun (Japanese) HA HA HA HA
  2. Kimono Malaysia is different pattern with the Japanese
  3. Kimono is belonged for free, no nation can claimed.

  HA HA HA HA

  ReplyDelete
 45. DUA JARI TENGAH BUAT MALAYSIA. . .

  F.U.C.K MALAYSIA. . .

  SEKALI JADI KOTORAN ANJING SELAMANYA LO SEMUA JADI KOTORAN ANJING. . .

  GW SUMPAHIN LO SEMUA. . .

  DARI DULU LO SEMUA TUH DAH DI LAHIRIN SEPERTI ITU JANGAN PERNAH BERHARAP BUAT PUNYA KEBUDAYAAN. . .

  MANA ADA BANGSA ANJING PUNYA KEBUDAYAAN. . .

  PALING JUGA BISANYA CUMA MENGCLAIM KEBUDAYAAN BANGSA LAIN SAMA MAKAN NOTORAN-NYA SENDIRI. . .

  F.U.C.K MALAYSHIT. . .

  GO TO HELL AJE LO. . .

  ReplyDelete
 46. makasih wat kalian org2 malingsia,,,dg bgtu xan perhatian dg Qta.Merdeka dikasi kq bangga...Heran...!!!kreatif lah sedikit jangan copy budaya negara lain.

  ReplyDelete
 47. anjing malon....

  malaysial.....

  punya apa qmu malon......

  fuck malay

  ReplyDelete
 48. COBA PERTANYAKAN KEPADA RAKYAT DAN KERAJAAN MALAYSIA : APA DIA PUNYA WARISAN BUDAYA ASLI ???

  BOARD of Tourisme Malaysia punya Promosi : " Trully of Malay" = " Melayu Sebenarnya ??"

  COBA BACA SEJARAH , DIMANAKAN ASAL MUASAL KERAJAAN DAN BUDAYA MELAYU KUNO?????
  jawab : PULAU PENYENGAT , DAERAH KEPULAUAN RIAU , SUMETERA - INDONESIA,
  Disanalah MELAYU yg SEBENARNYA.

  SADARLAH MALAYSIA : " KAU MERDEKA karena HADIAH dari INGGRIS ' Malaysia hanyalah Negara boneka !!
  BANGSA MELAYU Berjaya karena kemenangan UMNO : 'Berkat pemilih palsu yang didatangkan dari Indonesia (Secrets Of Politic Between Indonesia-Malaysia 1960s)
  Dasar Malaysia tidak membalas JASA !!!! sombong DAN aNGKUH !!!

  ReplyDelete
 49. To ano di atas

  Ya, kami banyak budaya asli, cuma anda yang tidak tahu. Keluarlah dari kepompong anda dan lihat sendiri.

  Bangsa Melayu dikatakan berasal dari tanah besar Asia.

  Teori ini disokong oleh sejarawan seperti R.H Geldern, J.H.C Kern, J.R Foster, J.R Logen, Slametmuljana dan juga Asmah Haji Omar.

  Dan teori ini terbukti dengan kewujudan Kerajaan Melayu Champa di tanah besar Asia Tenggara pada abad pertama Masihi.

  Dalam abad pertama Masihi juga, kerajaan Melayu Langkasuka ditubuhkan di semenanjung, diikuti dengan Gangga Negara (abad kedua), Kedah Tua (abad kedua). Dan Kedah wujud sehingga hari ini, dan Rajanya masih memerintah.

  So, Melayu berasal dari Pulau Penyengat????..hehehehe..lucu pak.

  Cuba gunakan logik akal anda, adakah manusia berpindah dari pulau ke tanah besar, atau dari tanah besar ke pulau??yang mana lebih logik??

  ------------------------------------------------
  BANGSA MELAYU Berjaya karena kemenangan UMNO : 'Berkat pemilih palsu yang didatangkan dari Indonesia (Secrets Of Politic Between Indonesia-Malaysia 1960s)
  ------------------------------------------------

  Saya dengar kewarganegaraan dianugerahkan kepada pemilih palsu ini dan mereka sudah menjadi rakyat Malaysia.

  Jadi apa maksud anda dengan

  "Dasar Malaysia tidak membalas JASA!!!"

  Kami yang tidak membalas, atau anda yang lupakan jasa???

  ReplyDelete
 50. Lagi satu orang bodoh Indon yang percaya kat rancangan Secret Operations kat tv Indon.

  Pegi mampos tuh, merdeka awal pun tak guna, pilihan raya demokrasi pun tak guna, negeri sendiri macam sial, tak tau nak market ke tourist, dengki kat Malaysia, pastu taunya nak menyusahkan jiran.

  Bukannya nak promote sendiri.
  biasalah menteri semua malas dan corrupt, taunya gaduh sama sendiri, buat-buat fraksi kat DPR.

  ReplyDelete