Monday, 12 October 2009

Mahasiswa Malaysia Ditolak Universiti Tercorot Di Dunia

Kerana terprovokasi dengan laporan media Indonesia kononnya Malaysia mencuri budaya Indonesia, beberapa universiti (universitas dalam bahasa Indonesia) Indonesia kini menolak mahasiswa Malaysia. Berikut ini adalah nama universiti dan keratan akhbar yang menyatakan bahawa Indonesia menolak mahasiswa negara kita.

Universiti Diponegoro

Universitas Diponegoro (Undip) Semarang menegaskan tidak lagi menerima mahasiswa asal Malaysia pada penerimaan mahasiswa baru tahun ajaran 2009. [Sumber]


Universiti Sebelas Maret

Mulai tahun akademik 2009/2010, Universitas Sebelas Maret (UNS) Surakarta menghentikan penerimaan mahasiswa baru asal Malaysia. [Sumber]


Universiti Muhammadiyah

Fakultas Kedokteran (FK) Universitas Muhammadiyah (Unmuh) Malang, Jawa Timur (Jatim), menolak mahasiswa asal Malaysia yang akan kuliah di fakultas itu, karena berbagai pertimbangan. [Sumber]


Universiti Muhammadiyah Malang

Universitas Muhammadiyah Malang (UMM) tak mau menerima mahasiswa Malaysia yang hendak menimba ilmu di Fakultas Kedokteran. [Sumber]


Universiti Gajah Mada

Puluhan anggota Himpunan Mahasiswa Islam (HMI) Komisariat Fisipol Universitas Gadjah Mada (UGM) menggelar demo menolak mahasiswa Malaysia. Mereka meminta UGM tidak lagi menerima mahasiswa asal Malaysia. [Sumber]


Alasan mereka menolak mahasiswa Malaysia ini adalah kerana alasan yang bodoh iaitu isu tarian Pendet dan  Ambalat.

   

Akibat dari merenggangnya hubungan antar Negara tetangga ini dimulai dari pelanggaran Malaysia terhadap pelanggaran perbatasan wilayah Ambalat atau indonesia, selain itu adanya Klaim pada iklan visit malaysia yang menampilkan tari pendet sebagai kebudayaan indonesia.  [Sumber]

 

Kebodohan universiti Indonesia kian terserlah apabila tiada satu pun universiti negara itu tersenarai dalam Top 200 world universities bagi tahun 2009 [Sumber].

p/s-Perlukah kita merasa rugi ditolak oleh universiti yang rankingnya terpuruk di dunia ini?

56 comments:

  1. eleh bersepah university kat india,poland,rusia,ukraen dan juga eropah timur yang jauh lebih murah.kalau macam tu biarlah mereka dengan angan angan mereka yang ingin ganyang malaysia.mintak mintak tak lama lagi jakarta dan pulau jawa pulak di telan bumi.hantar semua tki indon balik ke kampung mereka.

    ReplyDelete
  2. udah la org Msia..korang ditipu oleh org indon dengan belajar murah kat indon tapi kualiti teruk..xde suasana sayang campus.kat makassar diorg bakar kampus slamber je

    dengan duit tuition fees student msia(dak msia bayar pakai USD,rupiah xterima sebab murahan) trus jd kaya baru bleh wat bangunan akademik.trus ade bangunan yg bagus.

    survey utk recognization mase dulu, tgk university indon lembu pun ade masuk campus.tak terurus.

    by now kita akan perketat recognize dan univ indon recognization akan dicabut satu persatu.mungkin smua nnt krn x capai standard.

    ReplyDelete
  3. Indonesia mmg bodoh!
    uinversiti pun bodoh!
    segala bnda bodoh!

    tapi, jgn la kite ikut perangai buruk mereka
    sepatutnya org2 misskin mental bak kata pakar motivasi mereka snirik mnunjukkn kite siapa mreka sbnr n mngapa meke2 ini brprangai sbgitu

    api kalu dilayan sama api, bukn smkin elok, smkin mmbara ada lah...


    bettter kite jerk lah yg jd air, n cbe cari titik perdamaian..

    pepun, boikot INdon!

    yeah!

    ReplyDelete
  4. ade ade je indon nih!

    Universiti gajah manja dan universiti tidak berudara(unair) same tercorooot..yang lain apa lagi..universiti sebelas marah dan lain bukan top univ pun..

    ReplyDelete
  5. stupid reason..!!!bdoh nye mnegment dorg.....pasl bnde kcik pun nk besar2 smpi cm tuh....soh student mlysia blik je studi kt sni...

    ReplyDelete
  6. Betapa rendah nya intelektual Universities di Indonesia. golongan Intelectual juga termakan fitnah dan provokasi dr media indon.

    Universities Indonesia yg berkualitas rendah aja sombong kayak gitu.

    -hiroka.. :P

    ReplyDelete
  7. i think there are other country which can offer better education which is cheaper than Indonesian university.

    ReplyDelete
  8. ranking University baru je dikeluarkan oleh the Times. University2 di Indonesia semuanya teruk2.

    boleh bla...

    ReplyDelete
  9. Bro, ada hikmahnya mereka tolak. Pertama, kerajaan boleh meneroka institusi pengajian di tempat lain, yang menawarkan kos yang berpatutan. Kedua, Indonesia pun bukanlah tempat yang selamat untuk anak-anak kita. Bencana alam gempa bumi dah sinonim dengan negara itu. Kita boleh hantar ke India, yang lebih selamat dan kosnya juga murah berbanding di Eropah.

    Ketiga, ini membuka mata pihak kita yang sebelum ini menganggap Indinesia 'baik' sangat.

    Boleh blah lah Indons, kau tak terima, kami pun tak hingin!

    Kita tak terjejas sebenarnya.

    ReplyDelete
  10. diorang xnak terima pun ada kita kisah....berlambak lagi universiti2 lain yang kualitinya bagus daripada universiti di Indon....

    ~Deathkiller~

    ReplyDelete
  11. Universiti Malaya ranking 180 dunia. Universiti endon tak ada dalam senarai. Budak Msia pun satu hal. Yang pergi belajar kat Endon tu pasal apa? Kat Msia berlambak2 lagi universiti awam dan swasta. Pilih je. Tak de duit boleh pinjam PTPTN.

    ~ Lyn

    ReplyDelete
  12. Huh.......

    Buat apa nak belajar kat Indon......
    Mati katak jawabnya.....

    -Karl

    ReplyDelete
  13. tu pun nk kate mahasiswa Malaysia rampas peluang ank2 Indonesia tuk smbung study kt U ke?
    blah la wei...

    nk tutup malu padahal...
    hakikatnya...

    ReplyDelete
  14. rektor diorang dah termakan provoksi tv,koran(bukan Quran ye).apalah bodoh menteri kita hantar student kat indon.kalau nak jimat hantarlah ke manipal,ukraine,russia dan juga mesir.dahlah tak guna bahasa inggeris kena guna bahasa indon.bayangkan student kita belajar medic guna bahasa indon.

    cuba bayangkan bahasa indon menggunakan sakit dan term-term medic di alihkan ke bahasa indon

    contoh.
    bahasa indon- prostate cancer nak panggil apa dalam bahasa indon

    kanker pelir/kanker kont..-prostate cancer
    breast cancer-kanker susu/kanker toket/kanker dada

    demam babi-swine flu-
    demam burung-bird flu

    ReplyDelete
  15. indon ni mmg bodoh la..

    ReplyDelete
  16. semoga Allah membuka pintu sadar di hati kalian, tak ad ghuna saling mencaci (Malaysia or Indonesia)

    ReplyDelete
  17. OOO..TOLAK MAHASISWA KITA EH??

    KITA TOLAK MAHASISWA SAMPAI MASUK SUNGAI..LEMAS..MATI..

    (KEJAM KE AKU?)

    ReplyDelete
  18. takyah la belajar kat indon tu...universiti low class...memalukan je grad dari univ indon!

    ReplyDelete
  19. ramai ke rakyat indo belajar di Malaysia??
    saper ada statisitik...
    biarlah mereka belajar disini... supaya jangan jadi macam pelajar yang terlalu angkuh dengan budaya

    ReplyDelete
  20. first skali tahniah pada UM akan kembalinya ke dalam rank 200 universiti terbaik...
    but theres still long way to go..

    pada UGM,UI,ITB dan lain u kat indon, kalo merasa diorang tu hebat sangat takpelah...
    diorg syok sendiri ingat diorang hebat.

    ReplyDelete
  21. tapi indon "SUPERMARKET ASIA" tau tak..

    kalo nak penyakit ape sume ade wat blajar ape penyakit tropikal dan khatulistiwa..banyak bencana alam jugak..
    kalo nak blaja survival gempa bumi pun dpt pengalaman..

    UM,UKM,USM tahun 70-80an byk lecturer dari sana.tapi skarang kita dah maju dan budi mereka kita telah balas dengan tolong negara serumpun..

    Doc Oc

    ReplyDelete
  22. pelajar kita yang ambil jurusan doktor dan di taja kerajaan selalunyer di tempatkan di tiga buah negara seperti indon, india n finland kalau tak silap akulah.so sapa yg dapat kat indon tu kira nasib la macam sepupu aku..dia nangis2 tak nak pergi tapi nak wat mcm mana dah kerajaan dah anta blajar kat sana..terima jelah ek

    ReplyDelete
  23. apakah yang dibanggakan oleh kehebatan mereka

    1-di eropah indonesia terkenal negara paling korup di dunia

    di mekah terkenal sebagai pelacur dan pendatang haram di bawah jamabtan.

    di timur tengah sebagai pemabantu

    di Australia dan Amerika sebagai terorist

    di china terkenal negara yang membantai bangsa china waktu kerusuhan 1998

    di Malaysia sebagai perampok,pembantu dan juga pelacur

    di Belanda sebagai negara yang wanitanya lahirkan anak belanda.

    di jepun negara terkenal yang tidak siap sedia mengatasi bencana alam,banjir,tanah runtuh dan gempa,tsunami.malah selalu mengharapkan bantuan luar negara bila musibah terjadi.malah wang bantuan,ubat dan juga derma tidak diagihkan kepada mangsa korban dan duit mangsa gempa di korupsi oleh pemimpin mereka.

    ReplyDelete
  24. Tak fahamlah Canselor2/rektor university Indon ni - bodoh bangang ! Elok kalau tak hantar student kita ke sana sbb kakitangan atasan university dia orang tahap bodoh gaban. Yelah, dia orang terlalu perasaan dia orang yg best - jd tak mahu belajar dr orang lain.
    Kita lau2kan pelajar2 mereka belajar di sini - sumber ekonomi dan juga menolong mereka tukar mentaliti rakyat.

    ReplyDelete
  25. bodo btl len x jgn gi stdy kat indon kat malaysia ni belambak g tempat stdy....

    ReplyDelete
  26. haa.. meh aku citer.. ari tu aku sempat bace paper dieorg.. yg wat aku panas tu, tajuk utama dia.. tajuk tu smthing pasal dieorg pon nk stop anta student dieorg ke Malaysia atas alasan education universiti kt malaysia tak mencapai standard dieorg.. spcially tuk lec yg nk sambung kt malaysia r.. yg paling aku tak tahan tu die siap mention usm beb.. siap cmpare lg univ kt dgn u dieorg.. panas siot bace paper tu tp time tu aku kt indon so, panas lam ati je r..

    ReplyDelete
  27. bilang aja lo sirik malaysia, dikit2 mengklaim, negara kurang kreatif. negara pemalas..

    ReplyDelete
  28. University 2 di Indonesia menolak mahasiswa malaysia bukan karena issue pendet dll, tetapi kualitas mahasiswa yang student di Indonesia bukan yang terbaik, scorenya teruk2

    ReplyDelete
  29. Really bukan sebab karena issue Pendet, Ambalat dll, tapi menurut Universiti2 diatas, mahasiswa yang student adalah bukan mahasiswa yang terbaik, jadi score nilainya kurang baik. UM good tetapi yang lain teruk2 jauh dibawah UI, UGM, ITB. Ramai universiti2 di malaysia rekruit lecturer2 Indonesia

    ReplyDelete
  30. xblaja kt indon pn xheran la ..indon pn bkn bgus sgt pown..kt msia jauh lbih baik dr indon..

    ReplyDelete
  31. kalu dah lecture bodoh sombong, student apatah lagi...

    P/s: carilah lah ilmu sampai kenegeri china.. bukan negeri indon hua hua hua

    ReplyDelete
  32. ITB no 8 in the world for IT and Technology
    No Problem you can study in others countreis, Indonesia for qualified students only
    Good Luck

    ReplyDelete
  33. Do you know designer of Petronas Tower.......Arsitek ITB, Too Many Managers in Petronas from ITB

    ReplyDelete
  34. I blaja kat Indon, sorry to say, I malu grad from universiti indon. Kampus tak ada ambience, lecturer rascist, mahasiswa aktiviti hariannya berdemonstrasi, tak ade ciri2 corporate dalam management, tak ade mentality 1st class. Sumpah MARA ngan JPA bazir duit kat sni, bazir sumber manusia berkualiti. Yang nak datang pakai duit sendiri tu, dinasihatkan pergila ke Timur Tengah ke, India ke, asal bukan Indon. Super low class. Pengalaman bercakap..

    ReplyDelete
  35. indon bengap..malaysia nye universiti lagi bagus..

    ReplyDelete
  36. kalau udah tau universitas indonesia tercorot...
    kenapa orang malaysia mau belajar disana...
    nah itu berarti orang malaysia sadar bahwa universiti di indonesia terbaik.....
    hahahah.....
    dasar malaysia cara kata-kata yang baik dulu sebelum ngomong..

    ReplyDelete
  37. bayangkan hai orang malas
    Universiti Maling peringkat 180 dunia
    Universitas Indonesia peringkat 120 dunia

    ReplyDelete
  38. ITB no 18 in the world for IT and Technology

    ReplyDelete
  39. yer kew??
    universiti indonesia 120?? pembohong
    wkakakakak..jgn tunjuk kebodohan
    wakkaka susah kalo dh bahlol lepas tu blagak
    wakkakaka

    http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2009/results/101-200

    tunjuk aku celah mak ko yg indon 120??

    ReplyDelete
  40. Mana ada Universiti Indonesia 120.. menipu. aku dah check dah.. tak payah menipu Indonesian. Kau ni terdesak sangat ke? Kita hantar student ke Indonesia untuk tujuan mengeratkan hubungan 2 negara, dan meningkatkat kerjasama pendidikan dalam rangka ASEAN. Kau tau tak ASEAN tu apa? Jangan angkuh sangat. Kita negara serantau ASEAN ni ada persefahaman untuk kerjasama pelbagai bidang. Kalau kau tak pas politik serantau jangan bercakap. Blajar dulu ya.

    ReplyDelete
  41. Peringkat 120 Pensylvania State University, US. Gwe ingat Pensylvania di Indonesia rupanya di US. Astaga!!!!

    ReplyDelete
  42. ayuh ke fiftytworeasons.blogspot.com

    ReplyDelete
  43. Haha..ader jugak Anak Maling dari Indon yer..huhu :D .... wahai anak maling dr Indon...universiti ko murah..sebab tu gov. hantar org Malaysia study sane ( aku menjawab soklan ko kan?.. hehe ). Org2 indon bile maser pulak nk beruniversiti sebab tetiap ari asyik main demonstrasi jer... Ko hengat ko demo2 tiap hari tu.... masuk ke ilmu dlm kepada hotak ko??..hah??.. owessss

    Anonymous, bagi ar bukti?.. Indon unversiti??..huhu... negara Indon tu mmg seluruh dunia dah tau dah..negara yang x selamat. Terimalah dgn hati yg terbuka...dan perbaikiknlah ke arah kebaikan. Jangan le nk menidakkan benda yg betul...

    ReplyDelete
  44. oi indon, bukan university indon di peringkat 120. malah tiada satu pun university indon didalam list itu. perasan.

    ReplyDelete
  45. Aku blajar kat Indon, so aku leh menilai la U kat sini mcmn.......
    Pengurusan mmg teruk, jadual mmg selalu ubah2 (last minute plak tu)......buat lab ke ape sume kene sharing.......doc x masuk kelas, bla bla bla.......
    yang peliknya kite byr mahal2....(5 or 6 kali fee students local)....mane duit2 tu prgi? kasi rasuah ka?
    Government ktrg bkn nk nk antr sgt kami blajar kat Indon, just atas dasar prsahabatan, nk tolong ekonomi korg, dan pranan students Malaysia di sbg duta Indon untuk mnyelesaikan konflik bl ade rkyat korg yg tolol n salah paham.

    ReplyDelete
  46. TO MISS JANE
    you're slut whore!
    don't you realized that u can be live because of our heroes! damn fuck you.. looser
    and for user this blog.. i hope you die with a penis in your mouth! FAK

    ReplyDelete
  47. Universitas di malaysia juga gak ada yang masuk 200 besar,, dulu kan mereka yg belajar ke Indonesia.... MALINGSIA! Truly Maling Asia!!

    ReplyDelete
  48. salam anonymus :
    kat mana lah ko jumpa unviersitas indonesia ditangga 120..??? aku jumpa ditangga 500..next time u kaji dulu ya..sblm tanggung malu :D

    ReplyDelete
  49. Ini bukti unversity ditangga 112 :
    EINDHOVEN University Of technology kat netherlands .....lain kali rajin2 buat research ya

    ReplyDelete
  50. dan kalau tak puas hati anonymous yng sebut Univ indon ketangga 120 tu silalah berkunjung ke alamat ini :
    www.topuniversities.com

    ReplyDelete
  51. blaja kat sne nk tau sbb pe?
    -murah, so MARA n JPA xyah klua bnyk ngat duit
    -jd tmpat lambakkan stdnt y xlps ke tmpt len
    -pnykt bnyk...so practikal pun best
    -ko blh lanyak psakit mcm ko dah jd dokter even bru practical.kalu kat uk, nak sentuh pskt pun xleh

    so, kat cni kire bleh wat asah skill la lbh krg

    ReplyDelete
  52. Sudah lah indon2 nak menyalak kat orang2 malaysia, sudahlah!!! lihat diri sendiri dulu sebelum menunding jari pada orang malaysia.Kematangan pemikiran dan waras warga malaysia adalah tunggak kemajuan malaysia selama ini.Indon takkan maju dari segi pemikiran kerna ia selalu menyalahkan orang lain.Kerna terlalu menyalahkan orang lain sampai sekarang, negaranya masih ketinggalan dari segi kemajuan.Negara indon kalau di pikir2 adalah negara besar dan banayak hasil bumi, tetapi kenapa masih ketinggalan dari Malaysia. Coba pikirkan wahai warga Indon...

    ReplyDelete
  53. Kalau anda menyebut University Indonesia bodoh.
    Yang lebih BODOH lagi yang mau sekolah di Indonesia. Nyatanya banyak orang Malaysia sekolah di Indonesia.
    Aku di Airlangga University, and aku punya banyak teman Malaysia, gak pernah ada masalah. Saling membantu dan bukan mebodoh2kan.

    Sudahlah.. jangan memperkeruh suasana.
    Aku tak ingin sesama rumpun melayu berkelahi sendiri.
    Peace..

    ReplyDelete
  54. go to hell INDONESIA...........

    ReplyDelete
  55. anjing lo, ada anak malaysia tau di fk ugm, dan mereka ga pinter2 amat, mampus lo kalah pinter sm kita huuuu

    ReplyDelete
  56. ditolak???
    untung ditolak,,,
    nanti kalau diterima bisa-bisa jadi mata-mata ato gak gitu serigala berbulu domba yg mo nyuri...
    ato kalo gak gitu lagi penerusnya nurdin m top yg teroris dari malaysia yg bikin indonesia jadi gak aman..
    negara asal teroris yg nuduh indonesia negara teroris, gak sadar y malaysia yg ekspor teroris ke indonesia???

    ReplyDelete