Thursday, 6 August 2009

Video Nyawa TKI Dangdut Melayang Di Jembatan Layang

Klip video di bawah diambil dari laman berita TV Indonesia, SCTV yang memaparkan Tenaga Kerja Indonesia (TKI) tanpa izin alias pendatang haram yang mati di Jeddah, Arab Saudi. Yang melucukan, di Indonesia perkataan tewas merujuk kepada mati padahal dalam bahasa Melayu, perkataan itu merujuk kepada kalah dalam pertandingan. Lucu banget bahasa Indonesia ini.

Dalam klip video di atas, jelas memaparkan bahawa rakyat Indonesia yang hidup melarat di Indonesia memilih untuk tinggal di Arab Saudi. TKI ini membawa bersama budaya hidup Indonesia yang ramai tinggal di bawah jambatan. Kolong jambatan dan jejambat di Arab Saudi keseluruhannya dihuni oleh pendatang haram Indonesia. Sungguh memalukan.

Paling malang, pemerintah Indonesia baik di Indonesia sendiri mahupun di Arab Saudi tidak ambil peduli terdapat TKI yang bagi mereka umpama sampah. Justeru, banyak TKI yang mati dalam keadaan menghinakan di bawah jambatan di sana-sini. Hingga kini, nasib TKI yang meninggal itu tidak diketahui.

TKI ini bolehlah dianggap sebagai keluar mulut buaya masuk mulut naga. Kasihan sekali....

Tetapi perlukah kita kasihan kepada mereka? Klip video di bawah ini dipetik dari Youtube. Lihat gelagat tenaga kerja wanita (TKW) Indonesia berpesta di Arab Saudi. Siap goyang dangdut lagi di negara suci umat Islam. Memalukan....


Orang pergi ke sana untuk umrah dan haji, rakyat Indonesia ke sana untuk berdangdut. Ratusan TKI yang tinggal di bawah jejambat adalah balasan ke atas mereka yang membuat onar dan dosa di Arab Saudi. Kalau nak tengok lagi video klip seperti di atas, search di Youtube tajuk TKW di Arab atau Pesta TKW di Arab. Lihat cara Indonesia berpesta di Arab Saudi.

p/s-Satu lagi bahasa Indonesia yang melucukan ialah jejambat di panggil jembatan layang. Jambatan kok bisa melayang, sih? Hahaha, yang melayang cuma nyawa rakyat nya saja di situ.

21 comments:

  1. apa dar... nk senang jer idup..sumer nk orang uruskan. Pegi la cari keje kat negara sendiri..bercucuk tanam ker?.. Indon kan negara besar, tanah luas..banyak yg perlu diusahakan. Ni kayak nk DUIT CEPAT dan nk KAYA CEPAT..mcm ni la jadinya. X pikir masa depan langsung. Otak yg Allah berikan tu gunakanlah dengan sebaik mungkin. Kat Indon still banyak keje kosong ape??

    ReplyDelete
  2. Katakan damai di hati kita...............
    tanam kan kedamaian di hati orang lain.............

    hapuskan semua perbedaan..............

    kujamin dunia ini pasti indah...................

    ReplyDelete
  3. huh..cakap pa kalin ni..
    kya orang bego sja..

    ReplyDelete
  4. bodoh nye orang indon....mcm mana bangsa2 luar nak respect dgn orang2 indon ni...memang sendiri cari masalah....lepas tu, suka ambil kesempatan atas kebaikan orang lain dan apabila terdesak, meminta2 pertolongan orang lain untuk menyelesaikan masalah yg dicari sendiri...

    mmg hina!!! keji!!

    mmg patut dibiarkan mati...biar jadi pengajaran kepada peminta2 sedekah yg lain...

    ReplyDelete
  5. kalau nak dikirakan penyamun perompak pemecah rumah orang kat sini... ternyata.. layakkk lah dengan muka korang..

    ReplyDelete
  6. Kat sini duit taxpayer byk lebur camtu jer sbb indon indon sini dtg hospital government dptkan treatment especially kalu diorang nak beranak. Atas dasar kemanusiaan Hospital Malaysia accept jugak indon indon ni walaupo tau depa takkan byr. Atas dasar kemanusiaan gak Malaysia rugi jutaan ringgit (that translates gazillion trillion rupiah) sbb depa tak byr medical bill. Kite ni mmg macam tlg lepaskan anjing yg tersepit jer. Dahla tak mengenang budi, baik pegi mati jer indon indon.

    ReplyDelete
  7. Bapak-bapak, ibu-ibu, bagi kami orang indon, "dangdut is the music of my country"... pegi arab saudi, mesti dibawa sekali lagu dangdutnya. mana bisa hidup tanpa goyang dangdut.... ahhh, ahhh...

    ReplyDelete
  8. mau tw web tandingan ini??
    www.malingsia.com..
    lebih bermutu timbang blog gj yg
    g ad senseny kayak gini..

    ReplyDelete
  9. malingsia.com ngak bisa tanding video dangdut TKW di Arab Saudi, goyang nyer seruuuu doang...

    ReplyDelete
  10. Eh...malingsia.com ade lagi ke?...kok x laku pun..janganlah promote site nye kat sini dong..haha.

    AlohaDido

    ReplyDelete
  11. ha'ah... video dangdut TKW di Arab Saudi mendapat trafik yang tinggi...bangga betul orang Indon kan??..huhu. Fuyoo!! promote dangdut sampai kat Arab Saudi. Orang lain pegi Arab Saudi nk buat haji..korang buat konsert bawah jambatan lagi..haha.

    AlohaDido

    ReplyDelete
  12. A big stupidity of indons has revealed~

    Hahahaha. kasihannn...

    ReplyDelete
  13. GANYANG MALAYSIA,,,,ANJING MALAYSIA, BANGSAT MALAYSIA, MALAYSIA PENCURI, GAK PUNYA BUDAYA DAN KEBUDAYAA, BANGSA APA YANG MENCURI,,,,,dan DI PUBLIKASIKAN HANYA MALAYSIA YANG SEPERTI ITU BANGSA PENCURI.............HIDUP LAH INDONESIA RAYA...........

    ReplyDelete
  14. ANJING MALINGSIYAL

    ReplyDelete
  15. ya sudahlah indonesia miskin biar miskin

    kalian orang malaysia kaya ya kaya

    kok repot..

    blom tentu kita kaya ..ya kan ?

    cuma setahu aku malaysia bisa maju dari commontwealt

    kalian apa bisa meniru indonesia ??

    meski indonesia miskin tp benar benar merdeka campur tangan bangsa lain ??

    dimalaysia banyak orang indonesia kerja cari rezeki...di indonesia ??? banyak tuh mahasiswa malaysia kepergok dicctv main rogol diujung gang

    boleh bangga tp jgn berlebih bikin dunia cepet kiamat aja

    ReplyDelete
  16. hati-hati jangan besar kepala malingsia

    ReplyDelete
  17. SUDAHLAH MALINGSHIT ..
    KATAKAN SAJA KEPADA PERDANA MENTRI KAU
    MARILAH KITA BERPERANG KPD INDONESIA.
    ITUPUN KLO KAU DIDENGAR..
    KAMI SIAP MELADINI KAU..!!!

    ReplyDelete
  18. Sudahlah kawan2 Indonesia,,, tidak kasihan kau lihat malaysia, yang merdekanya saja didapat dari mengemis, tidak ada perjuangan.... mereka menghina kita, hanya untuk menutupi HINANYA Malaysia....

    ReplyDelete
  19. aalaaaaaaaa hermawan kalian bodoh sekali negara kami merdeka hidup makmur,matawang tinggi..negara awak apa ada selalu gempa bumi,bom sana bom sini,rupiah?? apa ada sama rupiah tiada nilainya hahaha kesian

    ReplyDelete
  20. kita tak bergantung pon dgn indonesia....nak perang sangat....deport balik jer indon2 kat malaysia..apalah bongok nyer orang indon nie....akal ada tak nak guna...tau nak sumpit...nak kebal...student malaysia ramai kat sana sebab buat course medic dan ianya murah...bukan nya facilities korang bgs dan bukanya pengajar korang bgs sgt pon...ongkos nya murah dong dari buat di MALAYSIA. perang pon perang la....orang malaysia ready seringgit...askar diaorg datang kita sogok....ermmm...satu ringgit sama dengan berapa rupiah eyh??

    ReplyDelete